nebojsa-stefanovic-1386628229-410041БЕОГРАД – Ванредни парламентарни избори били би добра прилика да грађани Србије оцене како је Влада радила, али и како су радиле странке опозиције, рекао Небојша Стефановић.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић изјавио је у интервјуу Фонету да би ванредни парламентарни избори били добра прилика да грађани Србије оцене како је Влада радила, али и како су радиле странке опозиције, и додао да би они требало да буду одржани заједно са београдским изборима.

Грађани би требало да имају прилику да оцене и оно што су радили чланови Владе и оно што смо радили сви ми као појединци, али да поруку пошаљу и странкама опозиције шта мисле о њиховом раду, рекао је Стефановић, који је и потпредседник Српске напредне странке.

Он је истакао да је народ најбољи судија и да би и за владајуће, као и за опозиционе странке било корисно да виде шта грађани кажу о њиховом раду.

Стефановић је објаснио да би Влада формирана после тих избора могла да има већи капацитет, да не зависи од мале већине, већ да буде са озбиљнијом већином у парламенту, и да има подршку грађана, која не би била упитна, да обави тешке резове и озбиљне реформе које су пред Србијом.

Он је нагласио да власт мора грађанима да обезбеди бољи живот и додао да то није могуће на популистички начин.

Некад те мере, као што је Влада и до сада доносила, нису увек фине, нису увек угодне, нису лепе свакоме, ни на око, ни на ухо, али је некада важно да се оне изведу, навео је Стефановић.

Он је оценио и да велики број опозиционих странака сваког дана тражи изборе и указао на то да у таквој атмосфери није увек лако радити.

Уверен сам да би, после тих парламентарних избора, била потврђена подршка грађана, пре свега могу да говорим о СНС-у и политици коју води њен лидер Александар Вучић, нагласио је Стефановић.

Након тога, могли бисмо озбиљније и храбрије да уђемо у неке друге реформе, да наставимо овим путем, прецизирао је Стефановић, напомињући да много изазова стоји пред нама.

Упитан када би ти избори требало да буду одржани, Стефановић је одговорио да је његов „лични став да би требало да буду одржани заједно са београдским изборима, да то буде крајем фебруара, почетком или средином марта“.

Што се тиче става СНС-а, њега ћемо имати у наредних неколико недеља, најавио је Стефановић и додао да ће поштовати мишљење странке.

На питање да ли себе види као кандидата СНС-а за градоначелника Београда уколико ванредни парламентарни избори буду одржани заједно са београдским, Стефановић је рекао да је то „тешко питање“ зато што СНС није донела одлуку о томе.

То зависи од много фактора. Нећу да кажем да сам човек који се није бавио Београдом, бавио сам се у страначком раду питањима која су повезана са радом београдских институција, са грађанима Београда, са функционисањем локалних самоуправа, али да ли ће странка некога одлучити да кандидује, и кога – о томе ћемо разговарати у наредним недељама, објаснио је Стефановић.

Пре тога не бих да излазим са било каквим ставом, додао је Стефановић који је и председник Градског одбора СНС-а у Београду.

Скупштина ће радити још боље 

Говорећи о раду Скупштине Србије у 2013. години, Стефановић је оценио да је парламент боље радио него у 2012. години.

Мислим да смо подигли ниво рада, да смо подигли озбиљност рада, и у парламентарним одборима, али и у пленуму, истакао је Стефановић.

Према његовим речима, посланици су сада, са више искуства, озбиљније прихватили и своје учешће у међународним организацијама, и у скупштинским одборима, озбиљније критикују Владу, и суштински већи број посланика предлаже законе.

Стефановић очекује да ће Скупштина у 2014. години радити још боље. Он се нада да ће бити настављен рад на сетовима закона којима се парламент придружује борби против корупције и криминала, и истиче да треба похвалити и активности Владе у области пољопривреде, енергетике, здравства.

Очекујем да ће ти велики, суштински закони, ако се буду нашли пред нама у наредном периоду, а очекујем да хоће, помоћи да се Србија боље и брже приближава Европској унији, рекао је Стефановић.

Без обзира на све изазове и тешкоће које смо имали у претходној години и које ћемо несумњиво имати у 2014, видим значајан оптимизам, додао је Стефановић, напомињући да је видљиво да неке реформе већ дају резултате.

Стефановић је илустровао да ће они који треба да одговарају због кршења закона и одговарати, и поручио да више нема повлашћених и оних који постају милијардери преко ноћи само зато што су блиски политици или политичарима.

Видим да ће брже приближавање ЕУ резултирати стварањем боље структуре у нашем друштву, рекао је Стефановић и предвидео да ће бити створена озбиљнија и модерно уређена држава, што је веома важно за сваку земљу.

Стефановић је рекао да очекује да ће власт крајем 2014. године моћи да се похвали да грађани „већ осетно боље живе“.


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Стефановић о изборима и Скупштини

* Обавезна поља