Boiko-Borisov-4Бугарске власти на којима је немали део одговорности за крах пројекта Јужни ток објавиле су да рачунају на његово „васкрсавање“.

Премијер Бојко Борисов најавио је да ће „озбиљно поразговарати“ са Бриселом и учинити све што може да приволи Европску комисију да измени позицију поводом тог гасовода.

„Јужни ток је повољан пројекат за Бугарску и треба га сачувати. У Бриселу ћу на највишем нивоу размотрити проблеме повезане са Јужним током. Постоје питања која ћу расправити са представницима Европске комисије. Желим да ми Народно собрање (парламент Бугарске) поручи да их покренем. Желим да мој дијалог у Бриселу буде максимално конструктиван“ – нагласио је Борисов.

Он је истовремено открио да уговор о Јужном току још није видео и да не зна да ли је тачно да би гасовод Софији доносио 400 милиона евра годишње.

Поводом држања Бугарске, директор московског Центра за националну енергетску безбедност Константин Симонов рекао је:

„Воз звани „Јужни ток“ отишао је Бугарима, а и Србима, испред носа јер су пропустили да раније покажу прави интерес за тај пројекат. Јер, ко је Бугарима сметао да већ дају дозволу за његову градњу на својој територији? Амерички представник Мекејн који је убедио председника Бугарске да каже стоп. Да Бугари нису слушали Мекејна већ себе – одавно би имала корист од Јужног тока. Сада Бугари ту пријатну могућност неће имати“.

Симонов је још подсетио: „Бугари су од Газпрома – на рачун будућег транзита гаса узимали повољне кредите. А одмах потом су са нама заиграли непоштену игру“.

Симонов је уверен да је повратак Јужном току могућ само под једним условом: „Раније је Русија могла да иде и на ризик отпочињања градње и пре коначног договора са ЕУ. Одсад ће разговор бити сасвим други: господо, ако желите да се вратимо теми гасовода, идите у Брисел и сами се договарајте. Русија, што се тиче Брисела, пере руке“.

Руски спољнополитички експерт Фјодор Лукјанов прилично је скептичан поводом тога шта би одласци у Брисел могли да донесу:

„Бугарска нема у Бриселу никакву тежину. Мађарска нема довољан утицај у ЕУ, а Србија је још и изван Уније. Обнова пројекта је могућа, али су шансе изузетно мале. Сматрам да се са Јужним током за догледну будућност треба опростити. Нешто се може променити само уколико се суштински промене односи Москве и Брисела“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Бугарски снови о васкрсењу Јужног тока

* Обавезна поља