Zbignjev BzezinskiНекадашњи саветник за националну безбедност Беле куће Збигњев Бжежински упозорио је данас у пољским медијима да би прихватање Украјине у НАТО могло да буде штетно, а Пољацима поручио да се наоружавају и буду спремни на све.

„Сада је важно да опстане Украјина и њен територијални интегритет. Украјини сигурно треба помоћи испорукама технике. А да ли у будућности треба да буде у НАТО? То уопште није сигурно. Могло би чак да буде штетно“, казао је амерички политиколог у интервјуу за данашњи „Ђењик Газета правна“, преноси Бета.

Бжежински, који се заложио за то да Украјина крене у дуготрајни процес приступања Европској унији, истакао је да би евентуално чланство Украјине и у НАТО и у ЕУ било сувише јак шамар Русији.

„Није у питању то да не провоцирамо Русију, већ да не проширимо без потребе сукоб“, рекао је Бжежински.

Саветник некадашњег америчког председника Џимија Картера оценио је да су оправдане бојазни Естоније, Летоније и Литваније, али и Пољске од руске агресије.

„Зависи од развоја збивања. Ако рат у Украјини постане лак војни успех Русије, њена победа, треба рачунати на то да ће се нешто десити у балтичким земљама. Даља жаришта пожара могу да се појаве у Молдавији, Грузији, Азербејџану. Касније би и Пољска могла да буде циљ“, казао је Бжежински.

Према његовој оцени, у односу на балтичке земље, које су и саме чланице НАТО-а, Пољска је у другачијој позицији зато што је „ипак земља средње величине, са примереном војском, а када се узме у обзир историјско искуство и менталитет Пољака, била би у стању да се брани и пружа отпор бар неко време, чак и када би остала усамљена“.

„Пољска мора да се наоружава, купује војну технику, модернизује и јача армију. Да се ослони на себе да буде у стању да се што дуже брани сама. У НАТО обавезује консензус, што значи да би неко време тај савез могао да буде парализован. Ако ништа друго, због Грчке која је пријатељ Русије и има право вета. НАТО би тако могао да реагује са кашњењем“, изјавио је Бжежински и додао да би САД ипак и тада нашле начин да пруже војну помоћ Пољској.

Он је у интервјуу за „Ђењик Газету правну“ поновио да га ситуација у Украјини подсећа на време пред избијање Другог светског рата, иако по његовој оцени у Москви ипак постоји група генерала, која је свесна да би даља агресија била контрапродуктивна и да би Русији донела више штете него користи.

„Не желим да будем пророк и птица злослутница, али постоји ризик да се неће све завршити на Украјини“, рекао је Бжезински и Русију означио као већу претњу светском миру од Исламске државе, због тога што има нуклеарно оружје.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Бжежински плаши Пољаке

* Обавезна поља