fridmanПрдседник америчке приватне обавештајно-аналитичке компаније Stratfor, која сарађује и са CIA, Џорџ Фридман иступио је са анализом „Европа: конфликт неминован?“.

У њему је Фридман истакао да је циљ америчких власти да геополитички предухитре и понизе Русију, пише портал Russia Insider. При том, први човек Stratfor сматра да Вашингтон деценијама чини све да онемогући савез Русије и Немачке.

У аналитичком чланку се истиче да се Бела кућа управо зато толико труди да прошири свој утицај у Украјини и другим земљама које се граниче са Русијом, стварајући тиме око ње „санитарни кордон“ који спречава зближавање с Европом.

„Немачка је у Европи практично главни опонент Русије у украјинској кризи, у сваком случају, док је канцелар Ангела Меркел. Генерално, Американци су, наравно, веома забринути због стратешких могућности савеза Русије и Немачке. Зато што финансијски капитал Немачке, њене технолошке резерве, то јест наука и индустрија, могу да се уједине с људским и природним ресурсима Руске Федерације. То би била „држава“ јача и од Сједињених Држава“ – рекао је у програму радија Sputnik директор Научно-истраживачког института за политичку социологију Вјачеслав Смирнов.

Фридман у свом извештају пише да би САД могле да се одлуче и на испоручивање оружја Украјини. При том, Вашингтон делује ван оквира NATO – јер било која чланица алијансе може да стави вето на такву одлуку.

Фридманова откровења објашњавају зашто се амерички политичари стално труде да окрену Немачку против Русије и у украјинском питању, сматра посланик Европског парламента из Аустрије Евалд Штадлер. Он је у интервјуу иранској телевизији Press TV изјавио да Сједињене Државе покушавају да убеде немачке политичаре да раде у корист САД и да се конфронтирају са Русијом.

„САД ће имати много проблема ако Немачка с њеним напредним технологијама, економским и финансијским ресурсима почне да тесно сарађује с Русијом која има огромне залихе сировина. Фридман је јасно ставио до знања зашто је спољна политика САД усмерена на минирање сарадње РФ и СРН. То такође објашњава зашто амерички политичари стално покушавају да окрену Немачку против Русије у украјинском питању“ – рекао је европски посланик у програму Press TV.

Поред тога, Штадлер је истакао да садашња поитика коју спроводи Ангела Меркел није у складу с интересима становника Немачке.

„Ангела Меркел спроводи политику тесне сарадње са САД. Сматрам да је та политика у складу с интересима Вашингтона и да се коси с интересима самих Немаца. Време је да немачки бирачи сазнају да их користе ради остваривања интереса САД и конфронтације са РФ“ – казао је он.

Он се посебно осврнуо на то да је бивши немачки канцелар Герхард Шредер покушао да учини СРН независнијом од САД и да тешње сарађује са РФ, што је довело до краја његове политичке каријере.

Штадлер је нагласио да крај Шредервое каријере можда има везе и с тим што „Сједињене Државе имају велики утицај у немачким средствима јавног информисања“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Фридман о стварању конфликта Русија-Европа

* Обавезна поља