ruzic-stefanovicБЕОГРАД — Нова левица ће настати на таласу промена, сматра Борко Стефановић, док Бранко Ружић истиче да само СПС може да буде стожер левице.

Они су гостујући у вестима Б92 говорили о томе ко чини левичарске снаге у Србији, а коментарисали су и спекулације о томе да би баш њих двојица требало да постану лидери неке нове левице, као и о натписима да они нису левичари због, наводно, скупоцених делова гардеробе које носе.

“Не знам да ли су нас Тарабићи видели и шта су рекли. Када говорим о реконструкцији левице, то је потребно невезано од тога где је СПС, ДС, СДС или нека трећа странка која је произашла из ДС. У јавности се појављују будалаштине, саосећам се са Стефановићем и то што се пише је у функцији деградације појединца који неком смета“, навео је Ружић.

На наводе у медијима који се тичу имовине, Стефановић наводи да је то скретање пажње са важних тема.

“Власт кроз простачки спин скреће пажњу са катастрофалне економске ситуације, као и тога што не знамо ко је крив за пад хеликоптера, за поплаве, не знамо како се групица око премијера обогатила већ причамо о томе ко има какве ципеле. Треба усвојити закон о пореклу имовине. Ја нудим своју за трећину Вучићеве са све винским подрумом“, истакао је Стефановић.

Ружић наводи да није опозиционар, као и да је погрешно протумачена недавна његова изјава.

“И формално и суштински сам део владајуће коалиције, мислим да је питање депласирано, а на питање да ли ме је срамота што нам је оволико добро рекао сам да може да ме буде срамота што нам је лоше, али да се поносим потезима који ће допринети да нам буде боље, али то вероватно није могло да стане у наслов. Идемо у добром правцу, није феноменално, мере које је влада повукла јесу тешке, али смо ми спремни да направимо корак за боље сутра“, навео је Ружић.

На питање да ли Ружић угрожава његово место потенцијалног лидера левице Стефановић истиче да су то спекулације.

“То су спекулације о томе ко је лидер левице. Позиција Ружића је често подложна манипулацијама, види се критичка нит, али она није довољна. Ружић није опозиционар јер је његова партија у власти, он трпи понижења од Вучића и најгоре владе у историји која је једино учинила да дође до пада свега, осим цена које расту“, истакао је Стефановић, на шта је стигао одговор члана СПС.

“Не слажем се са оваквим ставом, али онај ко је у опозицији има право да говори на овакав начин. Колико је све то утемељено је за полемику. Ја сам левичар, социјалдемократа, када се говори о томе дајте да дефинишемо шта је левица“, упитао је Ружић.

ruzic-stefanovic

Према Стефановићевом мишљењу, данас на политичкој сцени Србије нема левичарских партија.

“У овом тренутку нико од странака које су на власти или које су значајне на политичкој сцени није левица. Имате стране социјалдемократије, односно центар-лево и Вучића и сателите, центар-десно, који су у суштини исти. Подржавају мере штедње, уништавања, гушења медија… Не може Вулин да буде левичар ако гласа за смањене плате. Нова левица ће настати на таласу промена, грађани не могу да верују власти која их вуче у беду“, напоменуо је Стефановић.

Ружић сматра да само СПС може да буде лидер левице.

“Треба да се водимо легитимитетом, највећи је добила СНС на претходним изборима и она је мотор владе, она предлаже мере, а сви делимо одговорност. Ово што Стефановић говори за медије, ево сада говори у једном од најрепрезентативнијих медија у Србији, то је добро, али може да буде боље. Једина странка која може да буде стожер левице је СПС јер је добила пола милиона гласова на прошлим изборима. У ближој будућности је потребно да се левица окупи, да се нормализује политички спектар. Ми смо преузели одговорност за мере које одударају од левичарских, али водите политику на основу тога колико имате новца и како можете да формирате буџет. То је ситуација у којој смо се нашли“, истиче Ружић.

У јавности се све чешће поставља питање да ли Стефановић може да буде “српски Ципрас“ и да окупи левичаре око себе.

“Сматрам да ће ДС пронаћи начин да промени себе, без обзира на све што се износи против мене, ја сам поносан што радим за грађане, од којих 70% живи у беди или испод беде. Власт троши на страначко запошљавање, СПС је ту најмање крива. СНС је обесмислила образовање, потрошила 600 милиона евра на измишљена радна места, зашто је проблем да се држава умеша у привреду? Влада то треба да уради, али влада не зна да веже пертле, а не да води политику“, рекао је Стефановић.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Ружић и Стефановић о левици у Србији

* Обавезна поља