milan-stamatovic-32-vladimir-lojanica_fЧАЈЕТИНА – Дође ли до расељавања избеглица са Блиског Истока по Србији, Чајетина неће моћи да их прихвати, – каже за „Блиц“ Милан Стаматовић, председник ове златиборске општине и потпредседник Српске народне партије.

Чајетина је од државе, услед бојазни да ће ограде на Мађарској граници несретнике из Сирије, Авганистана, Ирака, упутити да остану у Србији, добила налог да формира Локални савет за миграције. То тело је данас успостављено, али уз закључак да Чајетина не може удомити избеглице.

Стаматовић каже да не постоје услов за прихват и да је приоритет збрињавање прогнаних Срба и пружање социјалне помоћи материјално угроженим суграђанима. Прогнани Азијати, додаје он, нашкодили би туризму на Златибору.

„Имамо десетак породица расељених са Космета или избеглих из Хрватске који немају решено стамбено питање. Определили смо земљиште на коме ћемо им градити станове. Годинама уназад због политичког реваншизма Чајетина није добила ни динара помоћи од државе, чак и када смо трпели штете од поплаве, клизишта, града, снегова. А Влада тражи да се спремимо за прихват избеглих са Блиског Истока, „поручује Стаматовић.

Он каже да потпуно разуме проблеме миграната, али у случају да се њима помогне општина би остала без средстава за помоћ лицима са посебним потребама, сиромашним, старим…

„Држава се, глумећи европејство у Европи која своје вредности показује дижући ограде и бодљикаве жице, хуманије понаша према азилантима него према својим суграђанима. Колективни центри су и даље пуни избеглих Срба, њхову имовина узурпирана је на Космету, у Хрватској и Босни, а Запад две деценије жмури над тим проблемом. Србија треба да пошаље јасну поруку: „Жао нам је, али нисмо криви за рат у Сирији и Ираку, имамо своје проблеме сличне природе. Мигранте нека збрињавају они пред чијим бомбама беже“, поручује Милан Стаматовић.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Чајетина неће мигранте

* Обавезна поља