IVICA DACICБЕОГРАД — Србија неће једнострано повући контратужбу за геноцид, али је Београд спреман за наставак дијалога са Загребом о међусобном повлачењу тужби, каже Дачић.

Председник Владе Србије изјавио је да Србија сигурно неће једнострано повући контратужбу за геноцид коју је Међународном суду правде поднела против Хрватске, али и поручио да је Београд, супротно неким порукама из Загреба, и даље спреман за наставак дијалога о међусобном повлачењу тужби.

Дачић је новинарима у Скупштини Србије рекао да изјаве званичника Хрватске о томе да две владе нису нашле модалитете за узајамно повлачење тужби не одговарају истини, јер спремност на страни Србије за разговор и даље постоји.

„Спремамо се за процес као да ће га бити, али бисмо због добросуседских односа били спремни на даље напоре ка договору о међусобном повлачењу тужбе“, рекао је Дачић, оценивши да изјаве, попут оне председника Иве Јосиповића, указују на страх од реакције јавности у Хрватској.

„Подстичем Владу Хрватске и председника Хрватске да смелије корачају у том смеру. Србија је смело корачала прихвативши Бриселски споразум. Где су они искорачили? За то је потребна храброст и политичко лидерство“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, представници двеју влада нису дошли до коначног става да нема више простора за разговор о међусобном повлачењу тужби, али у Хрватској, како је истакао, постоји атмосфера која свакако не иде у прилог томе.

Дачић се, тим поводом, осврнуо на ломљење ћириличних табли у Хрватској и усташке поздраве на стадиону, и поручио да је једини разлог због којег се Србија уздржала од реакције тај што не жели да урушава добросуседске односе.

„Није проблем у фудбалеру који је узвикивао ‘За дом спремни’, већ у хиљадама људи који су на то одговорили. То није примерено ни чланици ЕУ ни добросуседским односима. Ако неко мисли да не треба да градимо добросуседске односе или да уместо отворених граница треба да имамо Берлински зид, нека то каже“, нагласио је Дачић.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић такође се осврнуо на проблем тужби. Вучић је раније данас изјавио да је Србија „извозник стабилности“ и да није њена кривица што нису међусобно повучене тужбе Србије и Хрватске за геноцид.

„Једино код нас нема немира и нереда на националној или било којој другој основи. Код нас немате фашистичких испада каквих има у Хрватској. Али видели сте да ни то нисмо покушавали да користимо да досољавамо било шта на рану наших комшија“, рекао је Вучић новинарима у нишкој регионалној привредној комори.

Он је казао да Србија с Хрватском жели добре односе, као и да са српске стране није било никаквих проблема да се постигне договор о међусобном повлачењу тужби.

Вучић је рекао и да је сигуран да Србија има значајно јаче аргументе у међусобним оптужбама и међусобним тужбама, него што их има Хрватска.

Саша Обрадовић, шеф правног тима Србије пред Међународним судом правде у Хагу каже да се правни тим Србије у процесу с Хрватском не разликује се много од оног који је оборио тужбу БИХ.

Потпредседник владе Расим Љајић каже да нема проблема са финансирањем правног тима Србије и да ће буџет за спор са Хрватском бити три пута мањи од буџета који је био за спор са Босном и Херцеговином.

„Нисмо сагласни да Косово уђе у УН“

БЕОГРАД — Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија никада неће признати независност Косова, нити дати сагласност за његово чланство у Уједињеним нацијама.

Премијер је додао да о томе не може бити говора док постоје земље које подржавају тај принципијелни став Србије.

Ми никада нећемо признати независно Косово, па самим тим никада се нећемо сагласити са чланством Косова у Уједињеним нацијама и све остало може да буде изигравање процедуре у којој Савет безбедности има одлучујућу реч“, рекао је премијер новинарима у парламенту.

Дачић је, коментаришући изјаву „косовског министра спољних послова“ Енвера Хоџаја да је “предвиђено да Приштина у првој половини 2014. године преда захтев за чланство у две до три агенције УН“, рекао да то не може да буде решено без преговора и договора са Београдом.

Премијер је додао да о пуноправном чланству Косова у УН не може бити говора док постоје земље које подржавају принципијелни став Србије.

Хоџај је додао да је Резолуција 1244 СБ УН о Косову „мртва“ и да би земље партнери Косова заједно са косовском владом и скупштином требало да направе стратегију за чланство Косова у УН.

Он је навео и да је направљена „студија о изводљивости“ која садржи детаље пута ка чланству Косова у УН. Како је пренео приштински лист “Коха диторе“, Хоџај је, подносећи скупштинској Комисији за спољне послове извештај, рекао да је приоритет косовске дипломатије у 2014. години проналажење најлакшег начина за пријем Косова у Уједињене нације.

„Непотреба галама око Марковића“

Београд — Мишљење Министарства правде о случају помиловања Радомира Марковића уједно је и став Владе и да је створена непотребна галама у јавности, каже Ивица Дачић.

Он је рекао „да нико није најављивао какву би одлуку могао да донесе председник државе“. Премијер је рекао да нико не размишља о помиловању оних који су осуђени за најтежа кривична дела.

„Овде се покушава да се овај режим, по њиховој терминологији, означи као они који ће оправдавати убиства која су била пре 2000. То је једна политичка прича, као и прича у парламенту о наводној диктатури. То је прича за политичку употребу. Нико не размишља о било каквој ревизији и помиловању оних који су осуђени за најтежа кривична дела“, рекао је Дачић.

Он је новинарима у Скупштини Србије, на питање шта се дешава са тајним досијеима, рекао да све те ствари треба испитати до краја, као и да зна да је БИА добила захтев од специјалног тужиоца за организовани криминал да провери наводе Марковића о поседовању тајних досијеа.

„Није први пут да се о томе разговара, већ десет година се о томе прича, као и кипарским парама, само што никако да нађу те кипарске паре и ДВД-јеве. Све те ствари треба испитати до краја“, нагласио је Дачић.

Дачић је новинарима рекао да Влада Србије о томе није расправљала на својој седници будући да она није по Уставу и законима фактор одлучивања у том случају.

Он је нагласио да треба поштовати Устав и да не жели да даје било какве изјаве које би нарушиле компетенције председника Републике „јер је он личност која је директно изабрана на изборима и тиме ужива највећи легитимитет“.

„Створена је непотребна галама у јавности. Нико није дао најаву какву би одлуку могао да донесе председник државе“, истакао је Дачић.

„Без Дејтона не би било ни РС“

БЕОГРАД — Премијер Ивица Дачић, поводом 18 година од Дејтонског споразума, подсетио је да је тај споразум донео мир у БиХ и да без њега не би постојала Република Српска.

Дачић је рекао да би тога поједини српски политичари понекад требало да се сете.

Дачић је новинарима у Скупштини Србије рекао да су у руководству Републике Српске готово сви били против Дејтонског споразума, а да га се данас сви држе, што доказује да политичари треба да размишљају више корака унапред.

Он је подсетио да је Србија потписник и гарант Дејтонског споразума и да о њему има сасвим принципијалан став.

„Ми поштујемо територијални интегритет БиХ, а исто тако сматрамо да не може бити промене Дејтонског споразума без сагласности и одлуке сва три народа и оба ентитета“, поновио је Дачић познати став Београда.


Извор: Танјуг, Бета, Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић о актуелним темама

* Обавезна поља