CepurinАмбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин изјавио је да Русија има чврст и поуздан став о непризнавању самопроглашеног Косова и додао да је то позиција која се не мења.

Он је на дебати „Од Косова до Крима – једностраности и манипулације у вези са правом на самоопредељење“ у београдском Медија центру рекао да, уколико се поштују међународни закони и резолуције, остају непромењене позиција Крима у односу на Русију, односно Косова и Метохије у односу на Србију.

„Крим на законском основу остварује право на самоопредељење и иде ка уједињењу са Русијом, а Косово и Метохија, опет, по законском основу и свуда у свету обавезујућој Резолуцији Савета безбедности УН 1244 остаје под суверенитетом Србије“, истакао је Чепурин.

Он је нагласио да постоје четири кључне тачке које онемогућују да се повуче паралела између Крима и самопроглашеног Косова и као једну од њих навео да је Крим од 15 века до 1954. године, када га је Украјини „поклонио“ Хрушчов, био део Русије, док самопроглашено Косово никад у историји није било самостално.

Говорећи о руско-српском хуманитарном центру у Нишу и бројним медијским спекулацијама у региону да је реч о војној бази, Чепурин је нагласио да су оне продукт „лоше намере да се хуманитарне помоћ прикаже као нешто друго“ и да нису засноване.

Он је најавио да ће 13. децембра бити представљен извештај о раду хуманитарног центра и да је на презентацију позвао представнике дипломатског кора у Србији да дођу и да се „својим очима увере“ шта се тамо заиста дешава.

„Споразум о центру потписан је давно и не ради се о томе да се потписује нешто ново, већ је реч о анексима. Предвиђено је да Русија до 2017. године издвоји 102 милиона долара хуманитарне помоћи за Србију и реч је управо само о томе – хуманитарној помоћи грађана Русије грађанима Србије“, истакао је Чепурин.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Чепурин – Крим је Русија а Космет Србија

* Обавезна поља