Milorad-Dodik-1aПредседник Републике Српске Милорад Додик изјавио је агенцији Срна да отправник послова Амбасаде САД у БиХ Николас Хил наставља да „бахато крши добру дипломатску праксу, износећи неистине и конструкције, мешајући се у унутрашње ствари једне земље, дрско квалификује, оптужује и пресуђује“.

„Да је БиХ суверена држава као што није, Хил би одавно био протеран због свог понашања“, рекао је председник Српске на молбу Срне да прокоментарише данашњу изјаву Хила да „Милорад Додик понекад каже неке конструктивне ствари, а некада да ће блокирати одређене процесе“, те да је „ситуација у којој се налазе пољопривредници у БиХ резултат једне од његових блокада, односно немогућности да буду формиране институције које би радиле на побољшању извоза пољопривредних производа“.

Председник РС истакао је да Хил, очигледно оптерећен Милорадом Додиком, не пропушта прилику да, износећи свој лични став, користећи по обичају неистине и лажи, проговори о њему, кад год му се укаже прилика.

„То је учинио и данас, лажно ме оптужујући за незавидну ситуацију у којој се налазе пољопривредници у БиХ. Хил се и ово мало мандата што му је остало понаша као бошњачки лобиста, заговарајући у ствари ништа друго до успостављања министарства пољопривреде на нивоу БиХ, које би наводно решило све проблеме пољопривредника.

„То је обична манипулација, потпуно непримерена једном дипломати, посебно дипломати такве земље као што су САД“, истакао је Додик.

Коментаришући Хилову тврдњу да „Република Српска ништа не губи због обустављања овог пројекта (Јужног тока), те да нема никакве сврхе да Додик подржава пројекат који пркоси ЕУ“, председник Српске је рекао да је Николас Хил очито намерно превидео и неће да се помири са чињеницом да је Јужни ток заједнички пројекат неких земаља чланица ЕУ и Руске Федерације, измишљајући и злурадо га представљајући пројектом који пркоси ЕУ.

„Да није тако, не би било ни Северног тока, којим је обезбеђена енергетска стабилност земаља на северу ЕУ. Уосталом, ко је овластио Николаса Хила да одређује шта је економски губитак за Републику Српску и има ли сврхе да се тај пројекат подржава?“, рекао је Додик.

Ако су већ реаговале Аустрија, Мађарска, Словенија, Србија, државе које су биле укључене у овај пројекат, ценећи да би одустајањем од Јужног тока била угрожена њихова енергетска стабилност, истиче Додик, паушалне оцене Николаса Хила о важности једног оваквог пројекта за Републику Српску су више него смешне.

„Ми смо уверени да ће пројекат Јужни ток, на Хилову жалост, бити реализован, јер је то пројекат који је у интересу и неких држава чланица ЕУ и нас који нисмо у њеном чланству, једнако као и Руске Федерације“, нагласио је Додик, истичући да га Хилове квалификације на његов рачун уопште не интересују, јер долазе од потпуно искомпромитованог дипломате.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик о Николасу Хилу и Јужном току

* Обавезна поља