cepurin-nikolic 1БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас са руским амбасадором Александром Чепурином о предстојећој посети председника Руске Федерације Владимира Путина, који на позив председника Николића долази сутра у Београд.

Председник Србије и амбасадор Руске Федерације нагласили су велики значај посете председника Путина за даљи развој односа између Србије и Русије.

Николић је истакао да је посета председника Путина изузетно корисна, јер ће током ње бити потписано неколико важних билатералних споразума.

Осим тога, водиће се разговори и о заједничким пројектима које реализују српске и руске компаније, као и о перспективама за даљу сарадњу, саопштила је прес служба председника Србије.

Поводом Дана ослобођења Београда, амбасадор Чепурин поклонио је председнику Николићу Значку Светог Ђорђа, обележје које се у Русији додељује у част победе у Другом светском рату.

Кремљ: Припремљен пакет од девет докумената

МОСКВА – У оквиру сутрашње посете руског председника Владимира Путина Србији планирано је да буде потписан пакет од девет докумената, између осталог о сарадњи у области развоја војно-техничке сарадње, енергетике и железничког саобраћаја, изјавио је данас Путинов помоћник Јуриј Ушаков.

Према његовим речима, планирано је да Руска енергетска агенција и Министарство енергетике Русије потпише са Министарством енергетике Србије меморандум из области енергетске ефикасности, штедње енергије и обновљивих извора енергије, пренео је ТАС С.

„Међу документима припремљеним за потписивање налази се допунски споразум о реконструкцији северних деоница пруга Србије у оквиру развоја европског саобраћајног коридора. Такође, међу документима су и допунски споразум о испоруци дизел-моторних возова”, рекао је Ушаков.

Планирано је да руска компанија „Газпромекспорт”, Влада Србије и српске гасне компаније потпишу протокол, навео је он.

„Протокол још није до краја усаглашен, њега би требало да потпише челник ‘Газпрома’ Алексеј Милер”, казао је Ушаков, не наводећи детаље тог документа.

Међу документима планираним за потписивање су и међувладин споразум о узајамној заштити тајности информација, о условима боравка, привилегијама и имунитету руско-српског хуманитарног центра, о војно-техничкој сарадњи, о реадмисији, као и протокол о размени података о царинској вредности робе.

Ушаков је навео да ће у саставу руске делегације бити министар енергетике Александар Новак, председник управе „Газпрома” Милер, начелник Федералне царинске службе Андреј Бељанинов, министар за ванредне ситуације и цивилну одбрану Владимир Пучков и начелник Федералне миграционе службе Константин Ромодановски.

Према наводима Ушакова, Путин ће посетити Србију на позив председника Србије Томислава Николића и учествоваће у обележавању 70. годишњице ослобођења Београда од фашистичког окупатора.

„Договор о томе постигнут је благовремено и ми смо од самог почетка потврђивали спремност да заједно са српским пријатељима обележимо тај датум”, рекао је представник Кремља.

Путин ће бити почасни гост на војној паради, учествоваће у церемонији полагања венаца на споменику ослободиоцима Београда и херојима Првог светског рата, а после тога ће бити одржани разговори.

За почетак је планиран разговор у ужем саставу руског лидера са Николићем и потом са премијером Србије Александром Вучићем, наводи ТАС С.

Биће одржани руско-српски разговори и на нивоу делегација у формату радног доручка, након чега ће бити потписан пакет докумената.

На преговорима ће бити размотрени и међународни проблеми и питања трговинско-економске сарадње, рекао је Ушаков, указујући да се у последње време уочава тенденција раста робне размене.

„Прошле године обим трговине повећан је за 15 одсто и износио је око две милијарде долара, ове године премашиће две милијарде долара”, прецизирао је Путинов помоћник.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Чепурин и Николић о Путиновој посети

* Обавезна поља