salvini rusijaМОСКВА – Рећи „не“ санкцијама и потврдити важност дијалога са Русијом – главни су циљеви званичне посете лидера италијанске партије „Лига Севера“, Матеа Салвинија, Москви.

У оквиру своје посете, Салвини ће посетити и Крим. Директно на Црвеном тргу, након што је направио неколико снимака својим фотоапаратом, Матео Салвини је дао ексклузивни интервју „Гласу Русије“.

Зашто сте допутовали у Русију и о чему ћете разговарати са руском страном?

Дошао сам како бих рекао да Европа нису само санкције, уведене од стране Брисела, који је у суштини слушкиња НАТО. То су и производни погони у области Венето и Ломбардија, које су се изјасниле против економских санкција које су за све постале правом несрећом. Постоји Европа која жели да разговара и сарађује са Русијом. Камен темељац је ударен: ми смо прва делегација која се састала са министром РФ за послове Крима, са нама се срео и председник Комисије за иностране послове Думе, планира се сусрет са руководиоцима два министарства и привредницима. Надам се да је ово почетак нове етапе узајамно корисних односа.

Са каквим расположењем идете на Крим, пошто су резултати кримског референдума прихваћени доста различито?

Расположење је: поштовање, пажња и интересовање. Поштовање – јер се 95% грађана изјаснило једногласно и њихову вољу треба поштовати. Пажња – зато што, ако се прате само италијанске и европске телевизије, може се помислити да тамо нема ништа од демократије. Наша заинтересованост се заснива на томе, што Крим може много пружити, а много му је и потребно, између осталог, потребно је развијати грађевинску сферу, инфраструктуру, пољопривреду. У томе можемо помоћи једни другима.

Питање које се тиче унутрашње политике Италије: Шта бисте поручили бирачима Југа? Јер Италија није само Венеција и Ломбардија…

Поручио бих, да санкције уништавају читаву економију Италије. До краја октобра „Лига Севера“ ће по први пут кренути у кампању на југу земље. Ми ћемо наступати заједно са једном партијом са којом имамо сличне погледе по таквим питањима, као што су: миграција, борба против евра и самовоље Брисела. Не желе само северне области да сарађују са Русијом. Пријатељем Русије жели да буде читава Италија.

Многи привредници су већ веома страдали од санкција. Шта ћете предузети поводом тога?

Желим да им поручим да не треба очајавати. Кроз неколико дана у Милану ће бити одржан веома важан форум „Европа-Азија“, а ми ћемо учинити све могуће и немогуће како италијанска влада не би увела нове санкције. Због санкција Италија губи око 2 милијарде евра. У Русији ради више од 400 италијанских компанија, а то су хиљаде радних места. Надамо се да ћемо имати довољно утицаја да ставимо тачку на санкције.

Претпоставља се да ће на миланском форуму учествовати Владимир Путин. Сматрате ли да, упркос санкција, питање о односима Италије и Русије остаје на снази?

Ми смо увек имали добре односе. Надам се да ће они опет постати добри, без обзира на економске интересе некога са друге стране океана. Италија и Русија су увек водиле дијалог, без обзира на политичке боје оних који су били на власти. Надам се да ће Италија, ипак, престати да без размишљања прати САД.

Ово је ваша прва посета Москви. Какви су ваши утисци?

Москва је огромна и прелепа. Милано, који ја обожавам, у поређењу са њом је село. Код вас у Москви је све велико. Шта ме је највише изненадило? Чистоћа на улицама и понашање омладине. Видео сам да чак и девојке опуштено шетају далеко иза поноћи. У Италији није све тако једноставно…


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Салвини у Москви за „не санкцијама“

* Обавезна поља