vojislav-kostunica(1)БЕОГРАД — Чланство у ЕУ угрожава будућност Србије као државе, у интересу земље је да сарађује са Унијом, али не и да буде њен члан, изјавио је Војислав Коштуница.

Покретање отворене јавне расправе о будућности Србије, која би се окончала референдумом на коме би се грађани изјаснили да ли желе да уђу у ЕУ, је она демократска процедура коју је данас, на промоцији своје књиге, предложио председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница.

Коштуница је на промоцији своје књиге „Политичка неутралност или Европска унија“ рекао данас да је њен циљ „да подстакне оно чега тренутно нема, а то је отворена расправа о будућности Србије, а централно питање је да ли је оправдан улазак Србије у ЕУ“.

„Чланство у ЕУ угрожава будућност Србије као државе… У интересу Србије је да сарађује са ЕУ, а не да буде њен члан. ‘Да’ сарадњи са ЕУ, ‘да’ сарадњи са другим државама, али ‘не’ чланству у ЕУ. То све говори да Србија треба да буде политички неутрална“, навео је Коштуница.

Он је појаснио да Србија не треба да буде ни члан ниједне друге политичке групе, јер ће јој политичка неутралност донети „сваку врсту слободе и неутралности – и економску, и политичку, и културну“.

Указао је да Србија од када је потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ „бележи лоше економске резултате, а од када је 2011. започела преговоре са Приштином, повлачи се са Косова“.

„Србија треба да редефинише односе са ЕУ, или народски речено, да рашчисти односе са ЕУ“, поручио је бивши премијер и председник ДСС и додао да је „Унија признањем независности Косова злоупотребила поверење Србије“.

Он је, такође, упитао да ли је Србији потребно да после два искуства – прве Југославије и друге комунистичке Југославије, „потисне своје националне интересе и уђе у неку наднационалну творевину као што је ЕУ“, која је уз то и „недемократска творевина, са прегломазним бирократским апаратом“.

„Помало је некадашњу комунистичку Москву заменио овај евроунијски Брисел… Циљ Србије треба да буде Србија сама“, истакао је Коштуница.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Чланство у ЕУ угрожава будућност Србије

* Обавезна поља