kalasnjikovМОСКВА – Легендарни руски и совјетски конструктор стрељачког наоружања – Михаил Тимофејевич Калашњиков – умро је у 95. години. Он је 17. новембра ове године био хитно пребачен у болницу због крварења у желуцу.

Син знаменитог конструктора, Виктор Калашњиков, тада је рекао новинарима да је његов отац хоспитализован из превентивних разлога и умора од прославе свог рођендана (10. новембра) у кругу породице.

Михаил Калашњиков је конструктор аутоматске пушке која је већ више од пола века непревазиђена у свету.

„Ономе ко направи бољи аутомат, први ћу пружити руку“ – то је позната реченица коју је сам Калашњиков изговорио још пре 30 година.

Свој познати аутомат конструисао је давне 1947. године. Од тада је у свету произведено и монтирано више од 70 милиона свих модификација ове аутоматске пушке.

Данас се АК користи у ресорима безбености у више од 100 земаља света и налази се на списку најпознатијих проналазака ХХ века.

Михаил Калашњиков је први у свету пројектовао и масовно увео у војску цео низ јединствених модела аутоматског стрељачког наоружања чија су аутоматика, механика и принципи рада идентични.

По имену овог контруктора назван је концерн који је под истим брендом објединио фабрике „Ижмаш” и „Ижевски механички завод”.

Михаил Калашњиков је написао неколико аутобиографских књига и до дубоке старости радио у фабрици на дужности главног конструктора.

Он је једини човек који је два пута удостојен звања Хероја Русије и два пута звања Хероја социјалистичког рада.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Умро Михаил Калашњиков

* Обавезна поља