Vacclav-klaus01_fБЕЧ – Бивши чешки председник Вацлав Клаус упозорио је данас у Бечу на конгресу о регионима Европе да је Украјина само објект ширег сукоба Запада, који је у кризи, и све самоувереније Русије, а да терати Украјину да изабере између Истока и Запада – значи уништити ту земљу.

„Украјина је понижена у улогу оруђа у далеко већој игри сукоба са све јачом Русијом. Питање је како изаћи из тога. Последњих 15 месеци показује да наставак кризе неподношљиво повећава њене трошкове, продубљује раздор у земљи и јача њену дестабилизацију. Уколико погледамо развој без предрасуда и отворених очију видећемо да је Украјина упала о клопку промена геополитичке ситуације у којима Русија налази свој нови идентитет или открива поново стари”, рекао је Клаус у Бечу.

Бивши чешки председник нагласио је да су корени кризе у Украјини примарно унутрашњи, пошто по његовој оцени Украјина није савладала промену из пасивне административне јединице тоталитарне совјетске империје ка државности и суверенитету а најгора је међу посткомунистичким земљама када је у питању транзиција у парламентарну демократију и тржишну привреду.

„С друге стране јасно је да на данашњу кризу у Украјини утиче, можда чак и управља њоме, иностранство. Првобитно домаћи проблем променио се у сукоб око доминације у Европи и свету и сукоб све слабијег Запада са све самоуверенијом Русијом”, рекао је Клаус у панелу о Украјини.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Украјина је само објект сукоба Запада и Русије

* Обавезна поља