tadic-djilas1БЕОГРАД – Да ли Драган Ђилас после серије изборних пораза Демократске странке (ДС) на локалним изборима може бити спокојан, поготово када је Борис Тадић у више јавних наступа изразио спремност да поново преузме руковођење странке. Његови супарници у странци сматрају да је у нокдауну од којег ће се тешко опоравити.

Дилему да ли Ђилас још има подршку да води ДС разрешиће седница Главног одбора заказана за 18. јануар.

Шта се може очекивати на седници ширег руководства демократа и да ли се прибојава прозивке после лоших резултата на локалу, питања су која смо послали Ђиласу, посредством његовог портпарола Ивана Николића, али јуче нисмо добили одговор.

Констатујући да демократама незадрживо опада популарност у последњу годину дана, један београдски таблоид пренео је да је Ђилас саопштио својим сарадницима да ће напустити вођство ДС ако не освоји макар 13 одсто гласова на изборима на Вождовцу, али и у Оџацима и Костолцу.

Шеф Посланичке групе ДС-а у Скупштини Србије Борислав Стефановић каже, међутим, да у јануару неће бити неких изненађења и потреса. „На седници ГО сигурно може да се очекује усвајање извештаја председника странке и отворена расправа, као и до сада, с пуном искреношћу, коментарима, подршкама и критикама. Ништа друго што до сада није било”, тврди Стефановић.

Поводом распрострањеног мишљења да следи оштрија поларизација у овој странци и да се може очекивати и рушење Ђиласа, Стефановић каже да се такви гласови увек чују пред седницу ГО странке. „Мислим да ће на Главном одбору то да се види до краја и мислим да неће бити никаквих потреса у том смислу, већ даље консолидације у правцу снажне, профилисане опозиционе борбе против ове власти”, каже он.

У ДС-у има, пак, оних који сведоче у прилог оштре поларизације у редовима демократа и који сматрају да су странци потребне хитне промене. Не само ови резултати на општинским изборима, већ и најава скорих парламентарних избора, као и избора за Београд, утиче на потребу да се нешто мења у странци, оцењује некадашњи члан ужег руководства ДС-а. На питање како процењује садашњу позицију председника ДС-а, одговорио је да је Ђилас у нокдауну и да ће јако тешко моћи да се опорави. „Он је од почетка вођења странке поставио неки систем који није политички, већ је бизнис систем. А у том бизнис систему влада сурова реалност. Резултати? Довиђења! Стечај”, сликовито је објаснио овај угледни члан ДС-а и додао да Ђилас такође мора да буде свестан да је направио толико грешака да Демократска странка то више не може да издржи.

У јавности се увелико спекулише да би почасни председник Тадић могао да замени садашњег председника странке. Према мишљењу социолога Јова Бакића, то је Тадић, у „Утиску недеље” поручио Ђиласу, да ако унутар странке буде довољно људи који ће подржати њега а не Ђиласа, ето њега поново на врху странке. Иако је оценио да је у овом тренутку Ђиласова позиција прилично ослабљена, Бакић је ипак рекао да Тадић у овом тренутку није неко ко би уливао поверење разочараних присталица странке.

То потврђују и речи нашег извора из ДС-а, који припада другом „табору”. Он је казао да није добро за странку да се врати на оно што је било и подсетио да је Тадић до сада говорио да га страначка и локална политика не занима, већ светски, глобални токови. „Не мислим да било ко са именом и презименом може да промени ствар уколико нема тим, идеју, визију, план. Имајући у виду да странка тоне већ годину дана, не знам с којим људима он то мисли да се врати на врх странке”, рекао је неименовани саговорник и додао да је Тадић почасни председник, а ниједном није устао да каже да ово не ваља.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Да ли се ближи крај Ђиласове ере?

* Обавезна поља