evropska-unija-2_fБРИСЕЛ – Лидери ЕУ усвојили одлуку о почетку преговора са Србијом, јавља дописник РТС-а.

Шефови држава или влада Европске уније (ЕУ) данас су на састанку у Бриселу потврдили одлуку Савета министара о почетку преговора о чланству са Србијом у јануару 2014. године.

Лидери ЕУ су такође потврдили преговарачки оквир – механизам и правила за преговоре о чланству са Србијом.

Грчка је, као председавајућа ЕУ од 1. јануара 2014, ставила до знања да ће прву међувладину конференцију ЕУ-Србија, чиме почињу приступни преговори, заказати за 21. јануар.

Раније данас премијерка Словеније Аленка Братушек је рекла новинарима да се нада да ће цео регион убрзати темпо приближавања Бриселу. „Задовољни смо што Србија напредује у европским интеграцијама“, истакла је Братушек и додала да се нада да ће цео регион убрзати темпо приближавања Бриселу.

Јуче су своју подршку Србији изразили чешки премијер Јиржи Руснок, председник Словачке Роберт Фицо и председник владе Хрватске Зоран Милановић.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон је синоћ на маргинама самита малој групи новинара пренела задовољство током процеса нормализације односа Београда и Приштине који се под њеним патронатом одвија већ скоро три године.

„Овај процес је важан за цео регион“, рекла је Ештонова, која је истакла да су председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски „премијер“ Хашим Тачи током више од 200 сати и 20 рунди дијалога поставили темеље за безбедну будућност Западног Балкана.

Ештонова је такође нагласила да током дијалога Београда и Приштине, ЕУ ни у једном тренутку није наметала решења, нити је поменуто питање признања независности Косова.

Очекује се да ће шефови држава и влада земаља чланица ЕУ на крају данашњег заседања, на коме ће се углавном бавити политичком кризом у Украјини и односима са Русијом, потврдити 21. јануар као дан одржавања прве међувладине конференције Србија-ЕУ.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Лидери ЕУ усвојили одлуку о преговорима

* Обавезна поља