carverБритански посланик у Европском парламенту – Џејмс Карвер – изговорио је у Стразбуру нешто што се ни један српски посланик ни у Скупштини Србије не усуђује.

Карвер је врхушки Европске уније, а и онима који владају преко ње, отворено рекао да су „на прагу империјалистичког ширења на простору бивше Југославије”. При том је директно позвао Европску комисију да Србију не претвара „у још једну колонију”, већ да јој дозволи да буде „посредник између Запада и Русије”.

Дакле: Британац види да Брисел од Србије прави колонију. Да то, у најмању руку, покушава.

Очито сматра и да ће у томе успети. Зато и говори: не правите „још једну колонију”.

А београдска власт жубори о „европском путу” и прикључивању „европским вредностима”, о „реформама” и „модернизацији”…

Је ли Вучићева Србија само на путу да постане ЕУ-колонија или је на том путу отишла много даље него што Карвер подозрева или неће да каже?

Ако је „процесс” одмакао, значи ли то да Александар Вучић Србију свесно води ка том статусу, убеђујући је да је води данас једино могућим српским путем, да јача њену економију, суверенитет и међународни утицај (наводно никад није био већи откад је Србија поново самостална држава)?

Ако је Карверова опомена тачна и заснована – због чега у Србији нема побуне против колонијалности ни међу интелектуалцима, ни у народу?

Ша о томе мисле људи који упорно скрећу пажњу на опасне процесе који се у Србији одвијају након пето-октобарског пуча:

milo-lomparПроф. др Мило ЛОМПАР, Филолошки факултет у Београду

Намеће нам се и Хрватска као локални старатељ

Од 2000. до 2008. Смо водили политиику пораза, а од 2008. све убрзаније водимо политику издаје. На тој политици није могуће осмислити никакав делотворан опоравак

НЕМА сумње да је најпрецизнији опис нашег стања оно што сам 2010. године описао у књизи „Дух самопорцања” – а то је колонијално окупационо стање.

Окупационо у директном виду на КиМ, а у остатку Србије је тиха окупација која подразумева комплетну контролу економског, политичког, друштвеног и културног подручја и тоталну медијску доминацију идеологије европеизма, па су у јавности присутни само они критичари власти који критику врше само у корист ЕУ-интереса, док су они критичари који критикују власт из националне перспективе сатанизовани и изоловани чак и на друштвеним мрежама.

Дакле, ближе смо колонијалном статусу јер се одвија непрестана експлоатација материјалних добара и финансијских средтава у име идеологије европејства, али је и специфично колонијалан јер нам се намеће локални старатељ у виду доминације хрватске политике која поприма улогу филтера за наше приступање ЕУ.

Сви ти чиниоци показују да смо од 2000. до 2008. водили политиику пораза, а од 2008. све убрзаније водимо политику издаје. На тој политици није могуће осмислити никакав делотворан опоравак.

Не чуди ме што се о Србији као о колонији говори у ЕП, а код нас се ћути. У ЕП постоје посланици који долазе из земаља у којима су бирани да би бранили националне интересе својих земаља. У нашем парламену су практично без изузетка посланици бирани да раде против националних интереса своје земље.

zoran-cvorovic04Проф. др Зоран ЧВОРОВИЋ, историчар права

ССП лишава Србију државности и своди је на статус колоније

ССП је целим низом својих одредби противан важећем Уставу Србије. Примера ради: АП КиМ третира као независну територију са којом ће по обавези из члана 15 ССП Србија морати да закључи уговор о добросуседству оног тренутка када тзв. република Косово буде закључила уговор о ССП са ЕУ. Друго, ССП предвиђа и обавезну регионализацију Србије иако важећи Устав не предвиђа постојање региона као јединица територијалне аутономије. Зато је захтев Ненада Чанка да се у Србији уведе пет изборних јединица заправо увођење региона на мала врата

Правнички гледано, крунски доказ да се Србија налази у положају колоније или једном од статуса несуверених територија (какви су , примера ради, доминиони) јесте садржај и позиција ССП-а у уставноправном поретку Србије, који је Србија закључила са ЕУ и потом ратификовала.

Правну и политичку анализу садашњег положаја Србије морамо да почнемо анализом ССП-а, јер је то акт који служи – не само у случају Србије већ и других приступница ЕУ – као инструмент за разарање суверенитета државе.

Суверенитет је оно својство без кога државе нема. Сувереност као највиша власт се на унутрашњем плану изражава кроз способност једне државе да сама себе правно уређује, тј. кроз уставотворство. ССП нарушава управо овај елемент суверености државе. Прво, јер је у погледу низа одредби противан важећем Уставу зато што АП КиМ третира као независну територију са којом ће по обавези из члана 15 ССП-а, Србија морати да закључи уговор о добросуседству оног тренутка када тзв. република Косово буде закључила уговор о ССП са ЕУ. Друго, ССП предвиђа и обавезну регионализацију Србије иако важећи Устав не предвиђа постојање региона као јединица територијалне аутономије.

У светлу одредбе ССП-а о регионализацији треба тумачити захтев Ненада Чанка да се у Србији уведе пет изборних јединица, што је заправо увођење региона на мала врата. Уосталом, Чанков став хронолошки коинцидира са захтевима словеначких посланика у ЕП да се од Србије захтева заштита аутономије Војводине.

ССП је ратификован и по основу члана 16 устава Србије и мора да буде у складу са Уставом.

Уставни суд је морао да у поступку претходне оцене уставности, пре ратификације овог акта, оцени његову уставност. Уставни суд то није урадио и ССП данас у утавноправном поретку Србије егзистира као вишеструки убица овог поретка, посебно имајући на уму да ратификовани међународни уговори према Уставу Србије имају већу правну снагу од домаћих закона и подзаконских аката.

Такође, морамо имати у виду да се прихваћени међународни уговори у правном поретку Републике Србије непосредно примењују, тј за њихову примену није потребно доношење посебног закона.

Тумачећи принцип непосредне примене ССП, све до евентуалне оцене уставности од стране УС, стоји изнад Устава Србије и урушава њен правни поредак! Ово – да стоји изнад Устава, произилази из члана 72 ССП којим се Србија обавезала да ће своје важеће законодавство правилно примењивати и ведити у духу европских вредности.

Ако све ово имамо у виду, онда можемо да закључимо да је одлука Уставног суда да заћути (тиме што Бриселски споразум оцењује као политички акт), у складу са обавезом преузетом из ССП- а да се домаће норме тумаче у духу европских вредности.

То још значи да се Србија обавезала не само да се одрекне суверености у законодавству, већ и да ће судови и управни органи примењивати право домаћег законодавца, не по слову норме, него по духу европских вредности. Можемо да закључимо да све док се ССП не прогласи неуставним и не елиминише из правног поретка Србије, он ће бити основ за лишавање Србије атрибута државности у све три гране власти и за њено свођење на статус колоније.

Само се поставља питање: зашто би порески обвезници то плаћали?!

ljubomir madzarДр Љубомир МАЏАР, професор Економског факултета у Београду

Истина је: ЕУ нам ради отварања „поглавља” понешто намеће, али…

КОЛОНИЈА је подручје над којим неко други има контролу и ту контролу користи да за себе оствари користи на рачун онога кога контролише.

ЕУ нам кроз отварање разних поглавља намеће нешто што због политичких ограничења не бисмо могли да изведемо.

Ипак, не знам зашто европски парламентарци кажу да је Србија у колонијалном статусу, јер он подразумева експлоатацију, а Србија има бесцарински приступ ЕУ и добија 200 милиона евра донација годишње од ЕУ.

svetozar radisicПроф. др Светозар РАДИШИЋ, експерт за војне доктрине и стратегије

Окупација ће престати када америчка амбасада не буде на Дедињу

Све симболе окупираности треба да уклонимо. Амбасада САД на Дедињу је највећи и најопаснији симбол окупације

СРБИЈА је окупирана земља, окупација ће престати када америчку амбасаду изместимо са Дедиња. Да ли ће то бити за нашег живота, не знам.

Све симболе окупираности треба да уклонимо. Амбасада САД на Дедињу је највећи и најопаснији симбол окупације. Затим, имамо Трг Николе Пашића, човека који је све време радио против Срба, а ми не смемо да кажемо ни које је био националности, али као колац имамо његов трг, споменик и кућу. Па, имамо и највећу европску депонију којом је затрпана Винча, односно најстарија Винчанска култура!

Вечна ватра, која је упаљена после НАТО бомбардовања, не сме да се поново упали, иако вечну ватру свака земља има.

Да не говорим о чињеници да је на Косову и Метохији протекторат, иамо годинама стране трупе на нашој територији.

Дакле: сваки човек – и без посебног политичког знања – зна да смо окупирани. А где је окупација, ту је и експлоатација, што нас свакако чини колонијом.

Уосталом, да нисмо окупирани – и у српском парламенту би се говорило о претварању Србије у колонију ЕУ!


Извор: Факти

Коментари

Један коментар на Да ли Србија постаје ЕУ колонија?

Оставите коментар

Оставите коментар на Да ли Србија постаје ЕУ колонија?

* Обавезна поља