srbija_nato_wideОд укупно 24 војне вежбе које ће Војска Србије ове године имати са војскама других држава, две ће бити одржане са Русијом, а остале са земљама чланицама НАТО, сазнаје Данас у Министарству одбране и Војсци Србије.

– Данасу је потврђена информација коју је објавио представник Министарства одбране Русије при Ратном ваздухопловству Игор Климов – да ће војни пилоти Русије и Србије извести заједничке вежбе у септембру. Како нам је речено у Министарству одбране Србије и Војсци Србије, још није утврђен тачан датум и локација друге војне вежбе са Оружаним снагама Руске Федерације.

Саговорници Данаса истичу да је број војних вежби са Русијом неупоредиво мањи од оних које ће бити изведене са чланицама НАТО, али да је због украјинске кризе и фокуса на српској политици која се заснива на поштовању територијалног интегритета Украјине, с једне, и одбијања увођења санкција Русији, с друге стране – медијима много занимљивије оно што је везано за војну сарадњу са Руском Федерацијом. Додајмо овоме и чињеницу да је Србија вишеструко критикована од стране ЕУ јер се није прикључила режиму санкција, упркос проевропском курсу Владе Србије.

Интересантан је и податак да је прва заједничка вежба Оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије, у историји две земље, договорена и одржана усред украјинске кризе и отвореног сукоба на релацији ЕУ-Русија, у новембру 2014. Информација о томе чувана је у тајности, а у домаћу јавност стигла је преко руског Министарства одбране. Иако су српски званичници тврдили да информација о војној вежби није била тајна, чињеница да није правовремено најављена у медијима, тумачила се као бојазан Владе Србије од негативних коментара ЕУ. Непуних месец дана раније Београд је уприличио војну параду, током посете Владимира Путина, поводом обележавања 70-годишњице од ослобођења Београда, што је и даље предмет критика појединих западних званичника.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Вежбе Војске Србије углавном са НАТО

* Обавезна поља