dacic-ivicaБЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће дијалог са Приштином бити настављен 28. јануара у Бриселу рекавши да је оставка Крстимира Пантића на место заменика директора Канцеларије за КиМ лични чин.

Дачић је новинарима испред Скупштине града Београда рекао да понављање избора на северу Косова и Метохије не би била добра варијанта за Србе на северу Косова.

„Данас сам се чуо са Кетрин Ештон и договорио да наставимо дијалог 28. јануара, да решавамо та питања. Ја сам више пута рекао да имамо проблем, а то је да нека периферна питања постају кључна политичка и да Приштина жели да кроз било коју форму афирмише своју државност и тиме се стварају непотребни проблеми”, рекао је Дачић упитан да прокоментарише одлуку Крстимира Пантића да поднесе оставку.

Према његовим речима та оставка је лични чин а Србија треба да има јединствену политику о томе шта треба чинити даље. Влада Србије „сигурно неће прихватити било каква условљавања која се односе на статусна питања”, рекао је он.

„Мора се тражити компромисно решење и ја сам више пута оценио да је тражење решења која ће што пре омогућити да се што пре дође до конституисања Заједнице српских општина као ход по жици”, рекао је Дачић.

Говорећи о понављању избора Дачић је истакао да ће се поновити избори тамо где морају да се понове, али да је то сада у рукама надлежних органа.

„У овом тренутку немогуће је рећи шта ће се тачно догодити, али Влада Србије ће и даље учествовати у дијалогу. Ми немамо алтернативу и не можемо да се изолујемо и затворимо у себе већ морамо да наставимо”, поручио је Дачић.

На питање да прокоментарише Пантићеву изјаву да не може да сарађује са министром без портфеља задуженом за КиМ Александром Вулином Дачић је напоменуо да је Пантића предложио Вулин и поручио да у Вулина Влада Србије има поверење.

Дачцић је рекао да је Вулин највећим делом заслужан за имплементацију Бриселског споразума, иако је у почетку, како је рекао, био против њега, додавши да је на томе принципијелно радио.

Дачић: Ђурић потврда да нико није привилегован

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић потврдио је данас да је власнику „Зекстре” и председнику ФК Партизан Драгану Ђурићу одређено задржавање до 48 сати, наводећи да је то још једна потврда да нико неће имати привилегије због тога да ли неког познаје или не.

„Он није био по позиву полиције, него Тужилаштва, али је то још једна потврда да нико сигурно неће имати привилегије јер неког познаје или не познаје”, рекао је Дачић новинарима на манифестацији „Београд најмлађима”.

Премијер је указао на то да ће судство радити свој посао.

„Не бих желео ништа детаљније да кажем, осим да је, по информацијама које имам, њему одређено задржавање до 48 сати”, рекао је Дачић.

Не би требало да буде ванредних избора

Премијер Дачић изјавио је данас да ванредних парламентаних избора не би требало да буде, као и да их он не тражи.

Дачић је новинарима на питање да ли ће ванредних избора бити, одговорио да, иако се стално најављују, то није питање за њега.

„Ја не тражим изборе, и не би требало да их буде. Стално се најављују избори, да ли ће их бити то није питање за мене”, истакао је Дачић.

Упитан да ли то што се на манифестацији „Београд најмлађима” појавио са сином и ћерком значи почетак кампање и најаву ванредних избора, Дачић је кратко одговорио „Ја сам сваки трећи дан са децом”.

У случају Ћурувија дошло се до нових информација

Дачић је изјавио да је очигледно да се дошло до нових информација које могу да омогуће да се заврши истрага о убиству новинара Славка Ћурувије и да се евентуално подигну оптужнице и санкционишу кривци.

Дачић је новинарима након обиласка манифесације „Београд најмлађима” рекао да је њему лично, али и свима који су на неки начин били у власти пре 2000. године веома значајно да се зна да ће сви који су починили кривично дело одговарати.

Премијер Србије је истакао да не жели да коментарише истрагу о убиству Ћурувије са политичког аспекта.

„Желим само политички да кажем, имајући у виду да се то догодило пре 2000, да је за нас, за мене лично, а сигуран сам и за Александра Вучића и све нас који смо на неки начин били у тој власти пре 2000, веома значајно да сви знају да ће свако ко је починио кривично дело одговарати. И тада и сада, без обзира на политичку припадност”, рекао је Дачић.

Он је рекао да није добро да се у новинама објављује ток истраге што је, како каже, више пута и поновио, јер се на тај начин доводе у опасност и људи који раде на тим случајевима.

Говорећи о истрази о убиству Ћурувије Дачић је рекао да је све у рукама надлежних државних органа и да не жели да најављује даља дешавања у вези са тим случајем.

„Али пошто постоје питања зашто се толико дуго чекало, желим да кажем да ова влада није ништа чекала, нити се ради о томе да је неко сакривао неке информације. Очигледно да је дошло до нових информација које могу да омогуће да се истрага заврши и да се евентуално подигну одређене оптужнице и санкционишу кривци. То мора да буде рад институција система”, поручио је Дачић.

Србија не може бити окривљена за почетак Великог рата

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је данас да је Србија у Првом и Другом светском рату била на страни сила победница и да као таква не може бити окривљена за почетак Великог рата, како често називају Први светски рат.

„Није добро да се цео светски рат своди на то да су га Срби изазвали. То историјски није тачно и зато је добро да одбрана националног интереса и истина о том догађају, о узроцима, поводима, не претрпи ревизију, која је постојала од почетка”, рекао је новинарима Дачић, коментаришући неке наводе да је Србија одговорна за изазивање Првог светског рата.

Сарајевски антентат, према његовим речима, био је само непосредни повод Првог светског рата, који би, како је подвукао, сигурно избио и неким других поводом.

„Први светски рат је био одраз одређених политичких тренутака у том периоду…Много је важније да из свега извучемо поуку за будућност”, закључио је Дачић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачићеве веселе приче на тужне теме

* Обавезна поља