podmornica-severodvinsk_123ЛОНДОН – Увођењем у свој борбени парк најновије вишенаменске атомске подморнице „Северодвинск” (из серије „Јасењ”) Русија је избила на прво место у свету у сфери подморничких технологија, објавио је британски The Sunday Times.

„Војно-поморски експерти сматрају да ће завршетак тестирања подморнице „Северодвинск” означити да је Русија постала лидер у поднорничким технологијама” – нагласио је The Sunday Times и указао да ће тестирања бити завршена наредног пролећа и да ће се „Северодвинск” од тада налазити на борбеном дежурству у Арктику.

„Нова руска руска подморничка флота имаће осам подморница серије „Јасењ” од којих ће свака имати по 24 крстареће ракете великог домета „Гранит” са бојевом главом од 200 килотона. Њене техничке карактеристике ће је чинити потпуно неприметном у светским морима, што значи да ће „Северодвинск” бити практично отпорна на најновије системе противподморничког извиђања и наоружања” – пише овај лист.

„САД су највише забринуте појавом нове руске подморнице. Ми не знамо ни пола од онога што се налази на „Северодвинску” – цитира The Sunday Times извор из обавештајних служби.

Вишенаменска атомска подморница „Северодвинск” од 30. децембра је у састав руске Ратне флоте.

Подморница „Северодвинск” (пројект 885) направљена је у бродоградилишту „Севмаш” 1993.године.

Друга подморница из исте серије (пројект 885М) – „Казањ” – поринута је у море у лето 2009. године, а њена комплетна предаја морнарици планирана је за 2015. годину.

Трећа подморница те серије – под називом „Новосибирск” – запловила је 2013. године.

Подморнице из серије „Јасењ” су вишенаменске атомске подморнице са смањеним нивоом „акустичког поља”. Наоружане су крстарећим ракетама четврте генерације.

Новина је и то што се њихови торпедни апарати не налазе у предњем делу подморнице, већ иза одсека централног дела што је омогућило да се на прамцу постави антена новог хидроакустичког комплекса.

За лансирање ракета користе осам вертикалних лансирних рампи.

Руска ратна морнарица ће до 2020. године добити више од осам подморница овог типа.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија светски лидер у производњи подморница

* Обавезна поља