montgomeri-kosticБЕОГРАД —  Србија би требало да следи пример Европске уније и Сједињених Америчких Држава и да штампањем новца покуша да убрза економски раст, сматра Миодраг Костић.

„Нема нам изласка из кризе на бржи начин, него да и ми штампамо новац, што је заправо друга реч за квантитавно олакшавање које сада примењује ЕУ“, изјавио је власник МК групе Миодраг Костић на трибини „Костић пита Монтгомерија – Монтгомери пита Костића“.

Он је рекао да, када то спомене некоме у Србији ко доноси одлуке у финансијском сектору, тај неко обично каже – „Не, не, то је хиперинфлација“.

„И не сачекају да завршим и да им објасним зашто то мислим“, рекао је Костић.

Према његовим речима, ако би се у Србији штампао новац, кључно питање би било како да се контролише где ће се трошити.

„Ако би тај новац био потрошен на повећање пензија, то би била катастрофа. Међутим, ако се потроши на пољопривреду, енергетику, обновљиву енергију… односно ако би се тим новцем подржала домаћа индустрија и инвестиције, не верујем да би то био проблем. Напротив, то би помогло српској економији да брже расте“, рекао је он.

Костић је истакао да је такозвано квантитативно олакшавање, односно штампање новца, било решење за САД, сада то примењује ЕУ и запитао зашто онда не би било решење и за Србију.

„Ако је излаз из кризе у САД пре свега базиран на квантитативном олакшавању, а Европа је као бака гледала и чекала шта ће да тамо да се догоди, па је након две изгубљене године на крају нашла и сопствени излаз из кризе у „квантита изингу“ и то раде данас – зашто мислите да је другачије у Србији?“, констатовао је Костић и додао да су квантитативном олакшавању прибегли и Кина, Јапан, Јужна Кореја.

Костић је казао да верује да је премијер Александар Вучић способан да ствари у овој земљи промени набоље, али не верује да су сви они који су око њега у стању да примене оно што им каже.

Он је рекао да је Вучић једина особа која има енергију сличну оној коју је имао и покојни премијер Зоран Ђинђић.

„Има 44 године, енергичан је, учи сваки дан, а у последње две године је научио још два језика. Међутим, не верујем да сви људи који су око њега могу да имплементирају то што он каже. Морао би да промени неке од њих“, рекао је Костић.

Он је рекао да не верује да појединци могу да буду као он и да раде 20 сати дневно, јер су далеко мањи капацитет.

„Надам се да он то разуме и да сви разумеју. А ако Вучић хоће да промени земљу, има мандат и јаку подршку да то и уради. Надам се да хоће, јер ћемо у супротном бити уништени, политички и економски“, поручио је Костић.

Бивши амбашадор САД у Београду Вилијем Монтгомери рекао је да је Вучић направио велики напредак у Србији, али да је проблем што то обични грађани не виде.

„Вучић је урадио добар посао са ММФ-ом, консолидацијом буџета, а чини се да од свих земаља у региону Србија најагресивније покушава да доведе стране инвестиције. И то је заслуга Вучића“, рекао је Монтгомери.

Он је, међутим, приметио да, када питате таксисту да ли му се допадају промене, он ће рећи да му се не допадају.

„То је проблем с којим се суочава држава. Мора да учини економију бољом, да и обични људи виде промене набоље. Вучић има још времена да то уради, али ће пропустити шансу да то уради ако с е ускоро ситуација видно не поправи. Земља је толико пропала да је то тешко учинити брзо“, сматра Монтгомери.

Костић је додао да проблем за пословање у Србији представља и то што по локалним самоуправама има много „малих Вучића“ који сматрају да су „богови на локалу“. „Имамо фирме у 64 од 150 локалних самоуправа и није проблем с Вучићем, већ с влашћу у локалним самоуправама – малим Вучићима, који мисле да су богови на локалу.

Мој проблем су парафискални намети који су често већи и од коропоративних пореза“, рекао је Костић. Он је рекао да је у неколико компанија имао случај да је износ који је морао да плати на име парафискалних намета премашио укупан профит тих фирми, а у два случаја су били већи од прихода његових компанија.

Монтгомери је упитао да ли Костић има некога с ким би о томе разговарао, а Костић је рекао да је српски премијер најбоље видео на овогодишњем Копаоник бизнис форуму каква је заправо ситауација у Србији када је реч о економији. На опаску Монтгомерија да здрав разум налаже да власти чују мишљење успешног бизнисмена, Костић је рекао да је сада добро што на сваке две-три недеље привредници разговарају с министрима о проблемима које имају.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Монтгомери хвали Вучића у режији Костића

* Обавезна поља