ivica dacic 5БРИСЕЛ – Први потпредседник Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића рекао је на Донаторској конференцији у Бриселу да је регион Балкана кроз солидарност и сарадњу током поплава показао да припада систему вредности који гаји Европска унија, али и да се током несреће видело колико је битно да читав регион буде део европског система управљања.

„Регион Балкана у тренуцима ове страшне елементарне непогоде показао је заиста велики степен солидарности и, на неки начин, демонстрирао шта значи суштинска регионална сарадња и до које мере и грађани и владе земаља региона брину једни о другима. Дубоко верујем да смо тиме показали да као регион припадамо систему вредности који гаји Европска унија, коју видимо као место наше, надам се скоре, заједничке будућности”, рекао је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова.

Он је истакао да се у овој несрећи која нас је задесила и са чијим ћемо се последицама можда годинама носити „показало и колико је битно да читав регион буде део европског система управљања какав пружа Европска унија”.

„Инструменти помоћи које смо имали на располагању, као што је Механизам за цивилну заштиту и Фонд солидарности ЕУ показали су се као есенцијални у превладавању последица елементарне природне катастрофе са којом смо се суочили”, рекао је Дачић додајући да тек када се деси нешто лоше, постанемо свесни колико је битно деловати превентивно и радити на заштити од природних катастрофа.

Он је истакао да је Република Србија спремна да заједно са Европском комисијом пронађе начин да се, уколико за то постоји спремност наших европских партнера, уз финансијску асистенцију из фондова ИПА, обезбеде средства која би омогућила да закључимо Аранжман о пуноправном чланству у Механизму за цивилну заштиту.

То би, како је оценио Дачић, допринело превентивном деловању и нашој бољој припремљености за суочавање са оваквом врстом кастастрофа.

Он је истакао да су помоћ Србији у превладавању последица поплава пружиле бројне земље, а да су српска дипломатско-конзуларна представништва дананоћно недељама радила на анимирању донатора, како у државама домаћинима, тако и међу нашом дијаспором.

„Моја је људска и професионална обавеза да се овом приликом захвалим земљама које су до сада определиле значајна финансијска средства, које су упутиле своје тимове за кризне ситуације, као и земљама које су нам доставиле конкретну хуманитарну помоћ. На тај начин, Републици Србији су пружили драгоцену помоћ у овој тешкој ситуацији, захваљујући којој смо били у могућности да задовољимо есенцијалне људске потребе бројних грађана погођених поплавама”, рекао је шеф српрске дипломатије.

„Наша велика захвалност”, наставио је он, „иде и Европској унији и Уједињеним нацијама и њиховим бројним агенцијама, које су нам помогле, било ангажовањем на добијању финансијске помоћи или помоћи на процени штете”.

Дачић је изразио очекивање да ће и представници влада земаља које су биле присутне и међународних финансијских институција, након сагледавања наших реалних потреба, наћи начин и средства да нам помогну да превладамо последице страховитих поплава са којима смо суочени.

Он је захвалио организаторима и свим учесницима и досадашњим даваоцима помоћи на доброј вољи да помогну Србији и истакао да „Република Србија то никада неће заборавити”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић на донаторској конференцији

* Обавезна поља