BRISEL-POLITICCKAБРИСЕЛ – На донаторској конференцији у Бриселу за отклањање последица поплава у Србији прикупљено је 995 милиона евра, а за Босну и Херцеговину је за исту намену прикупљено 809 милиона.

Представници 23 међународне организације и 60 земаља обећали су да ће доставити ову суму, преноси Бета.

На конференцији „Обновимо заједно”, оцењено је да су потребе Србије за отклањање штета 830 милиона евра а Босне – 650 милиона евра.

Прикупљено је и 42 милиона евра за прекограничне пројекте, махом за изградњу система за спречавање поплава и природних катастрофа.

Највећи део средстава биће употребљен за обнову инфраструктуре, енергетике, путева, стамбених објеката, пољопривреде и малих предузећа, пише у закључцима донаторске конференције.

Европска комесарка Кристалина Георгијева је оценила да је то био велики успех и поновила на српском језику поруку „Нисте сами”, упућену званичницима Србије и БиХ.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је оквирни податак да је на Донаторској конференцији у Бриселу прикупљено 1,7 милијарди евра као помоћ Србији и Босни и Херцеговини за санирање последица поплава.

Николић је за Б 92 рекао да су од те суме нешто донације држава, нешто повољни кредити, а нешто преусмерен новац из различитих фондова. Према његовим речима, у ту суму се не рачуна око 50 милиона евра из Фонда солидарности Европске уније (ЕУ), које Србија очекује после подношења пријаве у августу.

Заиста сам поносан због онога што је данас било у Бриселу и што се показало да су државе, за које говоре да не сарађују, на најбољи начин показале колико је та сарадња добра, рекао је Николић.
Он је оценио да су представници држава, банака и институција добро обавештени о размерама катастрофе и увидели су да државе „нису варале”.

Најважније што су донатори желели јесте да виде како ће та средства бити потрошена и ЕУ ће кроз шест месеци организовати нову конференцију да би се видело како смо потрошили новац који нам је хитно потребан, и како даље, казао је Николић.

Европска банка за обнову и развој саопштила је јуче на донаторској конференцији за отклањање последица катастрофалних поплава у Србији и Босни и Херцеговини у Бриселу да је спремна да издвоји до 300 милиона евра за јавни сектор Србије како би се отклониле последице мајских поплава.

ЕБРД је, према Бети, навео да ће овај новац, намењен поправкама, бити на располагању ако то власти Србије затраже а ова банка то одобри.

За мала и средња предузећа одвојено је до 100 милиона евра, а та сума ће бити на располагању преко Фонда за развој општинске структуре, наводи се у саопштењу ЕБРД-а, који суфинансира овај фонд.

Његова средства се могу користити за обнову општинске инфраструктуре у областима које су погођене поплавама.

Он је рекао да се ради искључиво о новцу од институција ЕУ и да у ту цифру не улазе донације појединачних чланица.

„Од укупно 195 милиона евра, 85 милиона биће издвојено за БиХ, 80 милиона за Србију, а 30 милиона ће се тицати регионалних мера за намиривање штете”, рекао је Филе и додао да је ЕК затражила од земаља чланица додатних 123 милиона евра за даљу обнову и превенцију поплава.

Председник Србије Томислав Николић захвалио је учесницима донаторске конференције на солидарности и подршци Србији и БиХ и истакао да је поносан председник Србије, земље чија је исправна и чврста позиција у Бриселу окупила њене пријатеље.

Николић је, према Бети, за организовање конференције захвалио Европској унији, Француској и њеном председнику Франсоа Оланду, Словенији, као и генералном секретару УН Бан Ки Муну, јер су УН подржале идеју о одржавању донаторске конференције.

Председник Србије рекао је да Србија не може да надокнади сву штету само из донација и помоћи и да ће можда три четвртине штете морати сама да поднесе, али да је у невољи „све што човек добије, сваки знак пажње, солидарности и помоћи знак за вечност”.

Председник Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да ће обнова БиХ и Србије после катастрофалних мајских поплава бити могућа само ако се буде радило заједно и захвалио на солидарности и подршци. „Природна катастрофа која нас је задесила није познавала границе, али ни одговори влада нису познавали границе. Било је сарадње и солидарности током поплава, а она се наставила и кад се вода повукла”, рекао је он.

Европски комесари Штефан Филе и Кристалина Георгијева, словеначка премијерка Аленка Братушек и француски министар Лоран Фабијус указали су да су солидарност и помоћ потребни зато што БиХ и Србија не могу саме да обнове погођена подручја нити да у краћем року опораве своје привреде.

Фабијус је рекао да се процењује како ће за БиХ најхитније бити потребно 650 милиона евра, а за обнову Србије 800 милиона евра. Он је рекао да је Француска спремна да упути додатну хитну помоћ од два милиона евра и једној и другој земљи.

Ко ће колико дати Србији и БиХ

Словачка: 260.000 евра досад, даће још 400.000 (пола БиХ, пола Србији).

Канада: досад 800.000 долара и 400.000 за „Save the Children”.

Мађарска: још милион евра за БиХ и Србију.

Швајцарска: за поплаве 11,8 милиона евра.

Хрватска: парадоксално, катастрофа нас је повезала, даће 1.350.000 евра за поплаве, углавном у БиХ.

Чешка: 400.000 евра за енергетику (око милион кад се сабере влада и НВО).

Грчка: већ дала 100.000 евра за БиХ, 200.000 Србији. Фондација „Ставрос Нијакос” је такође дала новац кроз Црвени крст и Мозаик. Неће више давати.

Румунија: досад 200.000 евра, а даће још 100.000 долара.

Турска: досад 3 милиона долара за БиХ, 200.000 долара за Србију. Још два милиона долара за БиХ и 1.300.000 за Србију.

Бугарска: досад дала неколико стотина хиљада, даће још 50.000 евра за Србију, исто толико за БиХ.

Алжир: већ дали 500.000 за Србију и исто толико за БиХ.

Аустрија: досад дала више од 4 милиона евра за обе земље за 2014. годину.

Азербејџан: досад дао милион долара за обе земље и одлучује да ли ће да услиши додатне захтеве БиХ и Србије.

Данска: даће 7 милиона евра за следећу годину.

Кина: није наведен износ.

Индонезија: 100.000 за БиХ и исто толико за Србију.

Италија: 2 милиона евра за обе земље.

Јапан: досад 300.000, даће по 5 милиона евра свакој земљи, базирано на плану за реконструкцију и захтевима Јапану.

Мароко: 200.000 долара ће поделити обе земље, отворени за још.

Норвешка: Укупно око 9 милиона евра за обе земље.

Албанија: 200.000 евра, по пола свакој земљи кроз грантове.

Пољска: 270.000 евра кроз пољске организације које раде са локалним партнерима (у Србији само Обреновац).

Русија: досад су НИС и руска црква дали преко милион, а 30,5 ће тек дати.

Шведска: само за поплаве по 2 милиона евра за обе земље.

САД: 16,5 милиона долара.

Велика Британија: 2 милиона фунти, договориће се са владама за шта.

Македонија: досад дала по 100.000 евра, за БиХ, Србију и Хрватску, и више од 100.000 евра за одређене организације.

Косово: нуде људске ресурсе и осталу помоћ.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Ефекти донаторске конференције

* Обавезна поља