setnja 2БЕОГРАД – Лидери и чланови Савеза самосталних синдиката Србије и УГС Независност започели су данас протест, шетњом од Трга Николе Пашића до Скупштине Србије, против усвајања Закона о раду и о ПИО.

Председник самосталног синдиката грађевинарства Душко Вуковић рекао је да одбијају примедбе како синдикати хоће да руше државу, јер су, истакао је, синдикати и радници годинама градили државу.

Према његовим речима, друштво и држава су већ довољно урушени, а на протесту су се окупили како би исказали незадовољство чињеницом да други желе „да одлучују о нама без нас”.

Вуковић је рекао да се изменама ова два закона „радницима испоставља фактура за све политичке промашаје”.

Секретар СССС Зоран Михајловић позвао је раднике да држави поруче да им је свега преко главе и да хоће да раде и живе од свог рада, али да не наилазе на поштовање.

„Нећемо одустати од протеста све док не донесу законе по мери радника”, поручио је Михајловић.

Александар Титовић из синдиката Независност рекао је да је нови Закон о раду „антинародни закон”.

Учесници протеста у шетњи до парламента накратко су застали пред здањем у коме су канцеларије председника Републике, где од актуелног председника Томислава Николића траже да не потпише указ о проглашењу нових закона.

Они носе синдикалне заставе и транспааренте, на којима су пароле: „Вређате нам интелигенцију”, „Ништа о нама без нас”, „Да ли имате образ”, „За достојанствени живот грађевинских радника”…

Идеја синдиката је била да направе прстен око Скупштине Србије, након чега ће се обратити лидери ССС и УГС Независност Љубисав Обровић и Бранислав Чанак, али су уместо тога обишли око здања парламента.

Сценарио протеста закључно са тим прстеном је на сајту синдиката, а даљи кораци нису познати.

МУП:Без нарушавања јавног реда и мира

На протесним скуповима који се данас одржавају у Београду, за сада нема нарушавања јавног реда и мира, а протестна колона кретала се раније најављеном трасом, саопштио је МУП.

МУП процењује да на скупи учествује 4.200 грађана.

Стефановић: Ми смо на удару полицијског испитивања

Шеф посланичке групе Демократске странке Борко Стефановић обавестио је данас новинаре у парламенту да полиција испитује чланове његове странке о наводном учешћу у синдикалним протестима оценивши да је то недопустиво и противзаконито.

Демократска странка није организатор било каквих синдикалних активности, поновио је Стефановић додајући да их подржава, јер, како је рекао, уз све њихове мане и недостатке, ипак су то људи са којима је требало постићи договоре, што је власт игнорисала.

„То је недопустиво, противзаконито и антиуставно понашање ове власти. Ја мислим да наша јавност то мора да зна. Врши се притисак на људе”, тврди Стефановић и понавља: „Ми смо на удару полицијског испитивања, мислим да је то нечувено и да није виђено у Србији од 5. октобра”.

Он је рекао да су му га данас председници појединих општинских одбора странке обавестили да су добили позиве из полиције да одговоре на питања о улози ДС у организовању чланова за одлазак на протесте синдиката.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Отпочели протести Синдиката

* Обавезна поља