ivica-dacic(9)*Дачићев кец из рукава историчар Предраг Марковић* Тончев незадовољан Дачићевим предлогом у недељу саоштава да ли прихвата да буде шеф изборног штаба *Душан Бајатовић, кандидат социјалиста за покрајинског премијера, а Александар Антић за градоначелника Београда

Ивица Дачић, лидер Социјалистичке партије Србије позвао је јуче на седници Главног одбора СПС страначке колеге да буду флексибилне, креативне и да се мењају, подсећајући их да су на власти данас само странке које су се мењале. “Морамо да производимо идеје, да мислимо о сваком човеку, да будемо бољи, јер ћемо у супротном нестати са политичке сцене као многе друге партије.

Зато памет у главу, јер већина странака би волела да нас нема”, навео је лидер социјалиста, додајући да ће на политичкој сцени остати само две странке, једна на десници, друга на левици и да социјалисти морају бити та странка на левом центру.

Лидер социјалиста поручио је јуче својим страначким колегама да се окрену младим људима и да производе сами квалитет, подсећајући их да се на прошлости не може градити будућност. Он је критиковао и своје страначке колеге, позивајући их да буду бољи, шта год мислили о другима и самима себи.

”Рекли сте новинарима све што сте могли, а да ли сте негде у новинама прочитали да ће Предраг Марковић бити потпредседник СПС . Нисте, јер сам само ја то знао, а причао сам са Марковићем још пре пар месеци. Можете да бирате или ћемо да радимо како треба или ћете да закажете седницу и да ме смените“, поручио је страначким колегама Дачић.

И заиста, појављивање Предрага Марковића, историчара, кога је као новог потпредседника СПС Дачић представио пре почетка седнице уз опаску да је “то његов кец из рукава”, било је изненађење не само за новинаре, већ и за велики број социјалиста. Изненађење је било тим веће што Марковић до сада није био члан странке, а убудуће ће бити задужен за страначку идеологију и јавне наступе.

Од старих потпредседника, јуче су на предлог Дачића , изабрани Славица Ђукић Дејановић и Жарко Обрадовић, док су нови потпредседници Александар Антић и Бранко Ружић, који је ротирао функцију са Дијаном Вукомановић, која је изабрана за председника Извршног одбора. Њен заменик убудуће ће бити Ђорђе Чабаркапа, док ће посао шефа посланичког клуба странке обављати Ђорђе Милићевић.

Образлажући зашто међу потпредседницима странке неће бити Душан Бајатовић, лидер социјалиста рекао је да је циљ да се избегне дуплирање функције, а Бајатовић је председник покрајинског одбора СПС и кандидат те странке за покрајинског премијера. Дачић је навео и да ће кандидат СПС за градоначелника Београда бити Александар Антић. Уместо за потпредседника странке, што је била и жеља већине локалних одбора, Дачић је Новицу Тончева предложио за шефа изборног штаба социјалиста за локалне изборе. Таква одлука није обрадовала Тончева и он је за Данас рекао да ће одлуку да ли прихвата Дачићев предлог саопштити тек на седници Председништва у недељу .

 

У недељу, 6.септембра, Дачић ће саопштити и име свог заменика, иако је већ,како је рекао донео одлуку. Та функција ће бити ротирајућа и заменици ће се мењати на шест месеци. Дачић је јуче оставио и могућност да повећа број потпредседничких места након локалних и покрајинских избора, а те функције заслужиће они који остваре најбоље изборне резултате на терену .

На предлог лидера странке јуче је за почасног председника СПС изабран Милутин Мркоњић иако никада није био председник социјалста. “Мрку више неће моћи да критикују они који му нису ни до колена”, рекао је Дачић, а Мркоњић је узвратио лидеру странке комплиментима, додајући да Дачић има подршку његове генерације. Изненађења на седници јуче је било напретек, па су тако у Главни одбор изабрани глумац Бата Живојиновић и Никола Шаиновић, бивши хашки осуђеник који се захвалио колегама што су успели да очувају странку.

На јучерашњој седници попуњен је и део председништва странке који ће иначе имати 27 чланова, а међу новим члановима нашли су се посланици Дејан Раденковић и Вања Вукић, Владимир Заграђанин и министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић. На председништву странке у недељу требало би да буде комплетиран и Извршни одбор који ће имати до 43 члана.

На седници Главног одбора СПС изабрани нови страначки органи, историчар Предраг Марковић нови потпредседник, почасни председник Милутин Мркоњић

БЕОГРАД – Социјалисти су данас, готово девет месеци од Конгреса, добили и остале страначке органе, међу потпредседницима странке је историчар Предраг Марковић, а на седници Главног одбора одређени су и кандидати за градоначелника Београда и премијера Војводине.

Након седнице ГО новинарима је саопштено да ће кандидат социјалиста за градоначелника Београда бити Александар Антић, а кандидат за покрајинског премијера Душан Бајатовић, који ће и даље водити покрајински одбор социјалиста.

Шеф изборног штаба социјалиста за локалне изборе биће Новица Тончев, одлучено је на седници ГО СПС.

За потпредседнике су изабрани Бранко Ружић, Александар Антић, Славица Ђукић Дејановић, Жарко Обрадовић и историчар Предраг Марковић, који је био „изненађење” које је још раније најавио лидер странке Ивица Дачић.

Почасни председник СПС биће Милутин Мркоњић.

Досадашња потпредседница и шефица посланичке групе Диана Драгутиновић ће у будуће обављати функцију председнице Извршног одбора, а њено место у посланичким клупама заузеће Ђорђе Милићевић, портпарол странке и досадашњи заменик шефа посланичког клуба.

У Главни одбор су кооптирани Никола Шаиновић и Велимир Бата Живојиновић, који је седници кратко присуствовао у колицима, док је у Председништво кооптиран Петар Шкундрић.

Како је речено, остало је још да се изаберу заменик председника и два потпредседника странке.

Конгрес социјалиста, девети по реду, одржан је 14. децембра, а тада је за лидера странке поново изабран Дачић.

Уочи седнице ГО, Дачић је рекао да ће СПС као партија свакако наставити свој реформски процес спремајући се за даље политичке задатке.

„Наша политичка оријентација је јасна, ми се налазимо у Влади, делимо заједничке политичке циљеве да Србија буде модерна, уређена, економски развијена земља која иде ка ЕУ, али која такође држи до својих националних и државних интереса и даљих развоја односа са традиционалним пријатељима”, истакао је шеф српске дипломатије.

Он је додао да СПС дели заједничке циљеве са коалиционим партнерима из СНС-а, док су станачка политика и идеологија, како је истакао, ствар за страначке органе како би странка имала идентитет модерне левице у времену када све странке, не само у Србији него и у свету, трагају за идентитетом.

„У том циљу, ми идемо даље, и зато бих вас замолио да не измишљате свашта пишући по новинама ко је с ким разговарао и ко ће шта бити. Кад сте чекали осам месеци, сачекајте још један дан”, рекао је Дачић.

Од конгреса 2010. године са Дачићем су странком руководили Жарко Обрадовић, као заменик председника странке, као и Ђукић Дејановић, Мркоњић и Вукомановић, као потпредседници, док је председник Извршног одбора био Ружић.

Ново појачање међу социјалистима је историчар Предраг Марковић, сазнаје „Блиц“. Он ће на данашњој седници Главног одбора СПС бити именован за потпредседника странке.

На питање новинара да ли је то изненађење које је најављивао, Дачић је одговорио потврдно. На седници Главног одбора СПС-а, социјалисти би требало да изаберу и остале страначке органе.

Тиме би социјалисти, готово девет месеци од Конгреса, требало да комплетирају страначко руководство. Конгрес социјалиста, девети по реду, одржан је 14. децембра, када је за лидера странке поново изабран Ивица Дачић, али не и заменик председника, потпредсеници, Извршни одбор, чланови Председништва.

Дачић је јуче рекао да само он зна ко ће бити изабран у врх СПС, наводећи да је стога све што се појавило у новинама или неистинито или полуистинито.

Дачић је рекао и да ће СПС као партија свакако наставити свој реформски процес спремајући се за даље политичке задатке.

„Наша политичка оријентација је јасна, ми се налазимо у Влади, делимо заједничке политичке циљеве да Србија буде модерна, уређена, економски развијена земља која иде ка ЕУ, али која такође држи до својих националних и државних интереса и даљих развоја односа са традиционалним пријатељима“, истакао је шеф српске дипломатије.

Од децембарског Конгреса у медијима се лицитирало о осталим кадровским решењима, а као кандидати за потпредседнике набрајани су Александар Антић, Бранко Ружић, Новица Тончев, Дејан Раденковић, Милутин Мркоњић, Владан Заграђанин, Жарко Обрадовић, Славица Ђукиц Дејановић и Дијана Вукомановић.

Од конгреса 2010. године са Дачићем су странком руководили Жарко Обрадовић, као заменик председника странке, као и Ђукић Дејановић, Мркоњић и Вукомановић, као потпредседници, док је председник Извршног одбора био Бранко Ружић.


Извор: Танјуг, Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић најзад комплетирао руководство СПС-а

* Обавезна поља