dacic-1.pngБЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић је рекао да наравно да је Србија разочарана ставом Црне Горе и Македоније, које су у Извршном савету Унеска гласале за препоруку Косова за чланство, али да није изненађена.

„То је нешто што сигурно у односима са њима морамо да поставимо као питање”, рекао је Дачић гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинка.

Како се, како је казао, неко односи према нашим интересима, тако ћемо се и ми односити према њиховим.

Не верујем, додао је, да ћемо ми гласати за њихове ствари на међународном плану”.

Дачић је рекао да Косово не испуњава претпоставке да буде члан Унеска, да УН нису дале позитивно мишљење, те да „Косово није прошло квалификационе тестове” и да су „они ту културну баштину уништавали”.

„Овде говоримо о суштинском питању за српски народ и то је наша историја и наше светиње, наша света места. Некад су се за то водили крсташки ратови”, додао је Дачић.

Ипак, није све готово и Србија треба да настави да се бори рационално и покуша да ту одлуку оспори на генералној конференцији те органзације у новембру.

„Није време за жалопојке, то је реалност међународног поретка у којем живимо, који не мора увек да буде праведан, који има силу у својим рукама”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да Извршни савет усваја само препоруку за генералну конференцију, коју чини 195 чланица, од којих неколико нема право гласа, међу којима и САД.

У Извршном савету се одлучује простом већином гласова, а на генералној конфенцији су потребне две трећине гласова, истакао је Дачић.

Говорећи о одлуци која је донета на Извршном савету, Дачић је указао „да је то било гласање на генералној конференцији по тим правилима, та одлука не би била донета”.

Дачић је указао да су за став Србије, а против Косова, гласале Кина, Русијиа, Индија, Бразил, Нигерија, Етиопија, које имају више од три милијарде становника, а да са друге стране, велике западне земље помажу Косову да заокружи процес независности.

„Ми не нападамо земље, које су биле уздржане, јер те земље нису признале Косово”, истакао је Дачић.

Извршни савет Унеско већином гласова предложио је да Косово буде примљено у ту организацију, за предлог је гласало 27 чланова тог тела, против је било 14, колико је било и уздржаних.

О евентуалној одлуци да се Косово прими у чланство Унеска расправљаће се на Генералној скупштини од 3. до 18. новембра, а одлука мора бити донета двотрећинском већином између 195 држава чланица од којих је 111 признало Косово, а 84 није.

Вулин: Унеско на корак од краја, препорука ударац који боли

aleksandar-vulin-1370815169-323223БЕОГРАД – Министар Александар Вулин рекао је данас, поводом препоруке да Косово постане члан Унеска, да је та организација на корак од свога краја, и да је препорука тежак ударац, који боли.

Уколико буде погазио све своје принципе и међународно право, и дође до тога да једна територија добије статус државе и да ће та територија без државе моћи, уз благослов УН, да располаже културном баштином која му не припада, онда је Унеско близу свог краја, рекао је Вулин новинарима у Београду.

Међународно право је, према његовим речима, на примеру Косова и Метохије много пута погажено, прекршено, при чему се много пута говорило да је то изоловани случај, само за Косово и Метохију, који се никада неће поновити

„Од бомбардовања до данас, све што је урађено противно међународном праву на КиМ, поновило се на неком другом меридијану и искоришћено је у неком другом делу света, зато што у том тренутку то неком одговара”, истакао је министар.

Они који гласају нека воде рачуна, ако уопште буду гласали, да некаква територија може да располаже културним наслеђем српског народа на КиМ и нека воде рачуна да ће се то десити и негде другде, казао је Вулин.

„Свако кршење међународног права на КиМ вратило се онима који су допустили да до крешења дође”, рекао је Вулин и истакао да је препорука тежак ударац који смо очекивали, али боли.

Извршни савет Унеска јуче је већином гласова предложио Генералној конференцију Унеска да Косово буде пријемљено у ту организацију. За предлог је гласало 27 чланова тог тела, против је било 14, колико је било и уздржаних.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић није изненађен гласањем Македоније и Црне Горе

* Обавезна поља