izbeglice-decaТоком ноћи и јучерашњег дана, на територију Србије ушло је око 6.000 миграната и они ће се данас појавити на прелазу Беркасово ка Хрватској. Овакав прилив избеглица појачава страховања да би мигрантска криза могла да поприми карактер хуманитарне: киша и хладноћа већ стварају веома тешке услове за дужи боравак ових људи, међу којима има и мале деце и стараца, на отвореном.

Због ескалације кризе, председник Европске комисије Жан-Клод Јункер сазвао је за недељу у Бриселу хитан састанак лидера западног Балкана и неких чланица ЕУ. Састанку у Бриселу ће присуствовати шефови држава и влада Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Румуније, Бугарске, Аустрије, Немачке и Мађарске, УНХЦР-а и европске граничне службе Фронтекс.

Сазивању хитног састанка допринеле су и драматичне сцене са словеначких граница према Хрватској и Аустрији.

Десетине очајних људи је између уторка и среде, газећи до врата реку Сутлу на температури око нуле, прешло у Словенију. На блатњавим обалама дочекала их је тамошња полиција.

Око хиљаду миграната смештених у Шентиљу, недалеко од границе с Аустријом, јуче ујутро је изнудило прелазак границе, изашавши из шатора и пробивши кордон словенске полиције, јављају словеначки медији.

Јуче је у Брежицама у Словенији горео камп препун избеглица, док медији наводе да избеглице пале ватру да би се грејали, а поједини и да они то чине с намером да изазову пожар. Камп је, додају, пун војске и полиције.

У групама од по неколико стотина, избеглице настављају да улазе у Словенију на њеној 670 километара дугој граници са Хрватском. Словеначки парламент усвојио је јуче закон којим је овластио војску да помогне полицији у чувању државне границе, а премијер Миро Церар затражио је од ЕУ полицијску и финансијску помоћ.

На граници Словеније и Аустрије јуче је било готово хаотично, полиција се предала, а 5.000 избеглица пешке је кренуло према Грацу, описује ситуацију на Шентиљу загребачки „Јутарњи лист”. Аустријанци су навели да је ограда на словеначко-хрватској граници пробијена и да су за то „заслужни” Авганистанци. Аустријска полиција, наводи лист, потпуно је немоћна, све што раде је да моле људе да се врате назад на границу и причекају аутобусе који ће их одвести до њихових одредишта, али мало ко их слуша.

Хрватски министар одбране Анте Котромановић рекао је јуче у Дубровнику како Хрватска за сада нема потребу да шаље војску на границу, као што су учинили Словенци.

Како је истакао, досадашњи начин поступања у избегличкој кризи Хрватска неће мењати све док Немачка не одлучи да затвори границу.
„Кад Немачка каже доста, а знаћемо то неколико дана раније, онда ћемо се знати поставити”, рекао је Котромановић.

Министарка одбране Босне и Херцеговине Марина Пендеш каже да та држава има планове за случај да избегличка рута скрене ка БиХ.
„Предвидели смо два сценарија. Прилив избеглица из Србије је могућ на североистоку и југоистоку. Уколико њихов прилив не буде контролисан, то је опасно и за саме избеглице, јер на великим површинама на североистоку има нерашчишћених минских поља”, упозорава министарка Пендеш.

Болест, нервоза, сукоби

„До последњег центиметра државне територије Србије обезбедићемо и храну и лекове, ћебад, воду и све што може и мора да се учини за избеглице и њихову децу”, рекао је јуче ресорни министар Александар Вулин. Свако затварање граница доводи до додатних проблема за избеглице, успорава њихов излазак и доводи их у незавидну ситуацију. „Деца оболевају, ствара се нервоза, а то врло често изазива и сукобе”, поручио је министар.

Секретар Црвеног крста Србије Весна Миленовић истиче да прехрамбених артикала, средстава за хигијену и разних потрепштина за бебе има довољно за наредни месец, али да је велики проблем одржавање хигијене, јер на прелазу Беркасово има много разног смећа, које радници локалних комуналних предузећа непрестано односе. Од прелаза Беркасово са српске стране до Хрватске направљен је импровизовани шаторски тунел у коме је јуче било смештено око 100 мушкараца, жена и деце који су чекали да их Хрватска пусти на своју територију.

Немачки посланик тражи увођење ванредног стања

Посланик Бундестага из источнонемачке покрајине Тирингије, демохришћанин Марк Хауптман заложио се за увођење ванредног стања због навале избеглица и за ангажман Бундесвера како би се проблем ефикасније решио. „Без ресурса и искуства Бундесвера, ми нећемо моћи да обрадимо толики број подносилаца захтева за азил”, рекао је Хауптман.

nemacka-izbeglice

Немачка припремила план за брзо протеривање одбијених азиланата

Немачка Влада припремила је акциони план за протеривање одбијених азиланата у њихове земље, при чему би требало да буду ангажовани и пилоти Бундесвера за превоз авионима људи до земаља њиховог порекла, пише немачки таблиод „Билд”’.

„Протеривање се, осим тога, више неће најављивати, тако да подносиоци захтева за азил неће имати прилику да се сакрију, како не би били протерани”, сазнаје таблиод и напомиње да би план убрзо требало да буде примењен.

Осим тога, планира се да такозване транзитне зоне на немачким границама, према Аустрији на пример, односно, специјални пријемни центри шаторског или контејнерског типа, буду подигнуте директно на границима Немачке ка иностранству и да се прогласе „екстериторијалним областима”, што онда значи да „не припадају немачкој државној територији”, наводи „Билд”.

Ту би се онда за неколико дана одлучивало да ли ће неко бити примљен или одбијен и одбијени подносиоци захтева за азил би затим, како се каже, директно били враћани у земљу порекла – возом или авионом или на добровољној бази.

Те зоне би важиле за све оне чији је долазак неоснован, попут људи из земаља такозваног сигурног порекла, пише таблоид.

Када је реч о таквим земљама, Србија се већ дуже време налази на листи земаља сигурног порекла, што онда значи да у њој нема ни политичког прогона ни насиља, па су тиме и захтеви за азил у Немачкој њених грађана неосновани, али се, према немачким прописима, појединачно могу проверавати.

За Сиријце и Ирачане са пасошима те зоне не би важиле, пише „Билд”.

У Немачкој, према сазнањима овог листа неће више бити обустављања протеривања у време зиме. Влада Немачке планира и да убрза азилантски поступак, који сада траје до девет, али и више месеци.

Мађарска сниматељка хоће да тужи „Фејсбук” и избеглицу коју је саплела

Мађарска сниматељка Петра Ласло, која је изазвала гнев међународних размера након што је објављен снимак на којем шутира и спотиче избеглице, најавила је да ће тужити једну од особа које је шутирала, али и „Фејсбук”.

Она је своју намеру објавила у интервју руском листу „Известија”, тврдећи да популарна друштвена мрежа није уклонила негативне и претеће поруке уперене против ње, већ је уместо тога забранила групе које су на „Фејсбуку” успостављене како би подржале њене акције.

Петра Ласло планира да тужи и Осаму Абдула Мохсена, 52-годишњег избеглицу из Сирије који је пао на земљу са дететом у рукама након што га је она спотакла, преноси амерички новински сајт „Хафингтон пост”.

Она објашњава да је разлог за подношене двоструке тужбе „питање части”, оптуживши Мохсена да је изменио изјаву након што је првобитно оптужио полицију, што је, како наводи, довело до снажне негативне реакције против ње. Такође је рекла да постоји могућност да се са породицом пресели у Русију пошто се често осећају угроженим и боје се да изађу напоље.

Мађарска сниматељка је након објављивања снимка добила отказ на ултранационалистичкој онлајн телевизији Н1ТВ, која је је оценила да се она „понашала неприхватљиво”, пренео је АП.

Петра Ласло, коју сада кривично гоне мађарски тужиоци, извинила се након инцидента, написавши да ју је „нешто спопало” у тренутку страха када су избеглице почеле да трче према њој, али категорично пориче да инцидент има било какве везе са расизмом.


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Избеглице „пробиле“ и словеначку границу

* Обавезна поља