curkin_un_textЊУЈОРК – Поздрављам учешће у овом заседању премијера Србије господина Ивице Дачића. Делим његова размишљања.

Пажљиво сам саслушао господина Тачија. Њему су елементи самокритичности очигледно недостајали.

Захваљујем се гоподину Фариду Зарифу за то што је изложио извештај генералног секретара УН о деловању Мисије Уједињених нација на Косову.

Руска Федерација подржава напоре Београда да пронађе путеве за регулисање косовског проблема путем дијалога и са разумевањем примамо компромисна решења која задовољавају српску страну. Посебно желим да нагласим да се надамо да ће заједница српских општина Косова, која је у формирању, добити реалне извршне надлежности ради ефикасне заштите интереса грађана на територијама тих општина.

Полазимо од тога да резолуција Савета безбедности УН 1244 остаје на снази у пуном обиму и да је и даље за све обавезујућа међународноправна база за проналажење решења за Косово.

Међународна заједница, а пре свега Уједињене нације, не смеју смањивати пажњу коју посвећују ситуацији у тој покрајини.

УНМИК игра главну улогу међу међународним присуствима на Косову, посебно на Северу Косова где је ситуација и даље напета. Савет безбедности УН овластио је УНМИК да ради на решавању задатака који су предвиђени његовим мандатом, упркос препрекама на које наилази. Мисија за такав рад мора имати неопходне кадровске и финансијске ресурсе.

Најважнија етапа у реализацији споразума Београд-Приштина од 19. априла било је одржавање локалних избора у покрајини. Међутим, изборни процес није уопште протекао глатко. Случајеви насиља и застрашивања бирача за време гласања 3.новембра још једном су подвукли колико је крхка и експлозивна ситуација. Ми осуђујемо те акте.

Забринути смо због убиства сарадника Еулекса. Позивамо све који су задужени за чување правног поредка на територији покрајине да обезбеде темељну истрагу и да разоткрију узроке тог злочина. Кривци треба да буду заслужено кажњени.

Положај српске мањине на Косову и даље је више него забрињавајући. Нема никаквог прогреса у враћању избеглица и интерно расељених лица. Људи се боје да путују на Косово због ризика повезаних са етнички мотивисаним насиљем, одсутства гаранција безбедности са стране локалних власти. Штавише, анализа ситуације сведочи да су албанске власти Косова – при попустљивости међународних чинилаца у покрајини – фактички парализовале повратак у покрајину више од 200 хиљада српских избеглица и интерно расељених лица, укључујући успостављање њихових имовинских права и поштовање међународно признатих основних људских права и слобода. Уверени смо да без повратка тих људи својим кућама није могуће национално помирење у покрајини.

Еулекс нас је у прилогу извештаја Генералног секретара УН информисао о тешкој ситуацији са организованим криминалом на Косову. Међутим, поново је само у општим цртама описао ток истраге поводом случајева незаконите трговине људским органима а које је открио известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Мартин. То је сведочанство да нема прогреса у том важном случају који је изазвао свеопшту пажњу. Неопходно је потпуно расветљавање и извођење пред суд криваца, ма ко они били.

У свету свега овога, чудно звуче позиви из Приштине да се оконча деловање Мисије ЕУ, укључујући и део Еулекса који се бави поменутом истрагом. Указујемо да је Еулекс започео своју мисију уз сагласност Савета безбедности УН. Уз његово одобрење, Мисији ЕУ је био предат цео низ надлежности УНМИК, па се Еулекс једнострано тим овлашћењима не може користити.

Ако се има у виду да је Резолуција Савета безбедности УН 1244 и даље потпуно на снази, та овлашћења се на међународно-правном плану налазе у компетенцији УНМИК и не могу да буду препуштена трећој страни, поготово не приштинским структурама.

Забринути смо због информација које су се управо појавиле да на територији покрајине постоје групе повезане са Ал-Каидом. Сматрамо да се тим проблемом морају позабавити и УНМИК и Еулекс.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Виталиј Чуркин на седници СБ УН о Косову

* Обавезна поља