dacic minБЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је данас да је добро што је одложена посета албанског премијера Едија Раме Београду, јер је, како је рекао, потребно да се смире тензије након инцидента на фудбалској утакмици Србија-Албанија.

– Ту ситуацију треба превазићи, а да би се она превазишла, потребна је политичка воља, а Србија је има – рекао је Дачић новинарима у Палати Србија у Београду.

Он је додао да треба да се утврди како и зашто се догодио инцидент и како се на утакмици појавио дрон који је носио заставу такозване Велике Албаније.

– Све оно што се десило на утакмици није добро, јер се подстичу тензије и долази до негативног развоја односа и регионалне нестабилности – оценио је Дачић.

Министар спољних послова Србије је нагласио да треба развијати регионалну сарадњу и разговарати отворено о свим проблемима како би се превазишле проблематичне ситуације.

Премијер Албаније Еди Рама трабало је 22. октобра да дође у званичну посету Београду, али је након недавног инцидента на утакмици фудбалских репрезентација Србије и Албаније, одлучено да се та посета одложи за 10. новембар.

Дачић: Разматрамо да још значајније повећамо своје учешће у мисијама под окриљем УН

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија својим ангажманом у мировним мисијама УН жели да допринесе промоцији одрживог мира, стабилности и развоја и да ће наставити да буде партнер свима који су спремни да ангажовањем кроз УН допринесу очувању међународног мира и безбедности.

Дачић је на регионалном скупу о учешћу земаља западног Балкана у мировним мисијама Уједињених нација у Београду рекао да Србија остаје искрено и недвосмислено опредељена да буде партнер свим земљама региона, свакој чланици УН, која активним ангажманом и кроз сарадњу доприноси миру и просперитету у свету.

Министар иностраних послова Србије нагласио је и да се Србија залаже за проактиван мултилатерализам и да регионалну сарадњу и регионалне интеграције види као најзначајнији сегмент њене спољне политике без којих, како је рекао, нема просперитета и стабилности у правом смислу тих речи.

„Као земља контрибутор мировних снага Србија се залаже и подржава континуиран дијалог у оквиру УН, који тежи унапређењу резултата и ефикасног функционисања мировних мисија у складу са новим изазовима и захтевима модерног доба“, рекао је Дачић.

Када је реч о учешћу у мировним мисијама УН, Дачић је нагласио да је Србија лидер у региону и да се налази на осмом месту држава контрибутора на европском континенту.

Он је додао да Србија од 2003. континуирано ради на квалитативном и квантитативном унапређењу учешћа у мировним операцијама, констатујући да под заставом УН служи више од 200 припадника Војске Србије.

„Разматрамо да још значајније повећамо своје учешће у мисијама под окриљем УН, што показује и недавно усвојен Годишњи план о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама“, рекао је Дачић.

Подсећајући да је у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН на територији Косова и Метохије активна Мисија УНМИК заједно са Кфором и Еулексом, Дачић је истакао да је статусно-неутрално деловање УНМИК и свих организација и програма УН на КиМ посебно значајно у контексту подршке дијалогу између Београда и Приштине.

Према његовим речима, Србија чини део региона који је прошао кроз веома тежак и изазован период због чега процесу изградње и очувања мира прилази са посебном одговорношћу.

„У том контексту промовишемо и регионалну сарадњу, међусобно помирење и разумевање, веома свесни да мир и стабилност немају алтернативу и да је лако подстаћи стара неповерења, а знатно теже изградити истинско разумевање“, закључио је Дачић.

Министар спољних послова је подвукао и да регионална сарадња представља најбољу основу и полазиште сваке изградње дуготрајног мира и његовог очувања, посебно у контексту нашег региона који сада може да буде, како је рекао, и извозник мира.

Он је истакао да је иницијатива генералног секретара УН да се изради Преглед мировних мисија УН, који ће бити представљен 2015, значајна јер је мандат мировних операција, како је рекао, сада много диверсификованији и обухвата не само превенцију сукоба и одржавање мира, већ и постконфликтну реконструкцију у разовој.

Оценивши да су претње миру у свету све учесталије, Дачић је рекао да је оцена свих држава чланица УН да дају што већи допринос како би УН ефикасно извршиле своју суштинску обавезу очувања мира.

Према његовим речима, успешно одржавање мира је заједничка одговорност која захтева непрекидан ангажман и посвећеност свих актера мировних операција како би се подигла способност УН да постигне конкретне резултате.

Данас се у Београду одржава Регионални скуп о учешћу земаља западног Балкана у мировним операцијама УН на којем учествују и подсекретар УН за мировне операције Ерве Ладсу, министар одбране Србије Братислав Гашић, високи представници Департмана за мировне операције УН, званичници земаља западног Балкана, представници партнерских земаља у области мировних операција, као и шеф Канцеларије УН у Београду Питер Дуе.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић о одлагању Рамине посете

* Обавезна поља