Ивица-Дачић-квислингБЕЧ – Србија је данас ступила на место председавајућег ОЕБС, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић је у Бечу поручио да међународна заједница треба да остане будна пред постојећим и новим терористичким претњама, као и да Украјина остаје централно питање којим ће се ОЕБС бавити ове године.

Председавање Србије ОЕБС долази у веома тешком тренутку, казао је Дачић, излажући приоритете председавања на седници Сталног савета ОЕБС у Бечу.

„Приликом подношења кандидатуре за председавање ОЕБС, сматрали смо да би председавање земље са западног Балкана пружило додатну вредност раду наше организације, посебно у смислу преношења поука стечених на основу нашег искуства на шири регион ОЕБС”, оценио је Дачић.

Он је казао да ОЕБС играо важну улогу у процесима пост-конфликтне транзиције, нарочито у пружању подршке широком спектру реформи на целом западном Балкану.

Иако сваки регион на простору ОЕБС има своју специфичност, потреба за дијалогом и помирењем је све израженија у тренутним изазовним геополитичким околностима, рекао је Дачић.

Наше сопствено искуство показује да, упркос многим препрекама, позитивна агенда може да се направи прекомпоновањем постојећег контекста на прагматичан и ка циљу оријентисан начин.

„Верујем да наше председавање може и да пружи додатни подстицај овој позитивној агенди јачањем регионалне сарадње и унапређењем процеса помирења”, уверен је председавајући ОЕБС.

У вези са прошлонедељним терористичким нападима у Француској, Дачић је рекао да је тај ужасан акт насиља истакао све веће претње нашим друштвима и да је потребно заштитити слободу изражавања и новинаре од све већих изазова којима су изложени.

„Морамо бити недвосмислени у нашој осуди свих облика тероризма, а истовремено обезбедити да наша друштва остану уједињена против покушаја да се створе поделе на верској основи”, рекао је он.

Све наше владе су дужне да предузму неопходне мере не само у погледу борбе против тероризма и пружања безбедности грађанима, већ и у погледу неговања толеранције и недискриминације у нашим друштвима, поручио је Дачић.

„Страшни напад пре два дана у источној Украјини, у којем је неколико људи убијено и рањено, је још један доказ ове тврдње”.

Он је позвао све стране у Украјини да одмах обуставе употребу силе и покажу уздржаност, те подвукао неопходност пуног поштовања прекида ватре.

„Очигледно, ситуација у и око Украјине и даље представља озбиљну претњу стабилности региона, као и европској и глобалној безбедности. Водећи приоритет у нашем реду биће да наставимо да се бавимо том кризом на начин који ће дати подстрека мировном процесу”, нагласио је он.

Дачић је рекао да Србија намерава да заједно са Тројком (Србија, Швајцарска и Немачка) ради са главним актерима на изналажењу мирољубивог решења те кризе, путем дијалога.

Без искреног дијалога међу главним актерима, као и међу државама учесницама, биће, према његовим речима, изузетно тешко доћи до решења кризе.

Стога је, како је додао, од суштинског значаја да се уложе максимални напори у циљу постизања одрживог прекида ватре и потпуног обустављања непријатељства.

Примена докумената из Минска од стране свих кључна је за постизање напретка, уверен је Дачић.

Он је додао да чврсто подржава напоре шефа Посматрачке мисије ОЕБС, која се показала драгоценом и јединственом, уз очекивање да ће Трилатерална контакт група својим радом значајно допринети јачању договора потписаних у Минску и унапређењу мировног процеса.

Дачић је казао да ће Србија на дневни ред као главни задатак ставити и решавање замрзнутих конфликата путем договорених формата.

Он је изразио уверење да има простора да се покуша да се превазиђе „статус кво” у погледу замрзнутих конфликата на простору ОЕБС и у том правцу треба појачати напоре.

Према његовим речима треба наставити са одржавањем контаката на високом нивоу као и са редовним и неометаним одржавањем састанака формата, имајући у виду постојеће околности, да сматрам да би неки мали, али конкретни кораци могли да унапреде поверење међу странама, чиме би се отворио пут ка хватању у коштац са суштинским проблемима.

Дачић. Нема шансе да Косово постане чланица ОЕБС

БЕЧ – Косово нема шансе да буде примљено у ОЕБС, осим уколико се не постигне неки политички договор, а то није место у Бечу, изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић који је у име Србије званично преузео председавање том организацијом.

Он је, у изјави новинарима, казао да нису нови захтеви да се Косово укључи у ОЕБС, додајући да је то током целе прошле и претпрошле године тражила и Албанија и да то непрестано чини и Приштина.

„Када је реч о ОЕБС-у одлуке се доносе консензусом. Знате ли колико је тешко остварити консензус”, нагласио је Дачић, указавши да се Србија, као председавајућа, бори већ два дана да се усагласи текст осуде терористичког напада у Француској.

„Рекао сам да ако не можемо око тога да се договоримо боље да се расформирамо”, навео је Дачић, подсетивши да ОЕБС има 57 држава чланица, због чега тврди да нема шансе да Косово буде примљено у ту организацију осим ако се постигне неки политички договор, а то није место у Бечу.

Разговор и дијалог са Приштином се дешава у Бриселу. Не долази у обзир да Србија подржи нити дозволи да Косово буде равноправни члан ОЕБС-а зато што није решен статус”, закључио је Дачић.

Амерички амбасадор при ОЕБС Данијел Баер је данас на Сталном савету затражио укључење Косова у регионалне безбедносне инциијативе.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дачић о председавању Србије ОЕБС-ом и учлањењу Косова

* Обавезна поља