Transparentnost-SrbijaБило би велико изненађење да је још нека фирма, поред Есмарка, поднела понуду за Железару Смедерево (http://goo.gl/mtd6wU). Наиме, представници власти у Србији су протеклих месеци упорно понављали да би желели да Есмарк преузме смедревску фабрику, да је америчка компанија најозбиљнији кандидат (http://goo.gl/QJNeVh), а медији су чак, након састанка премијера са руководством Есмарка у Лондону у октобру 2014. објавили да је „постигнут договор“ о преузимању фабрике (http://goo.gl/irRtj5).

Да ли би се неко „озбиљан“ после оваквих изјава јавио на конкурс?

Шта се десило од пролећа 2014. године, када су медији „сазнавали“ да постоји 6 или 7 „озбиљних“ кандидата, када је формирана радна група на челу са тадашњим министром привреде Вујовићем која је требало да контактира све те претенденте?

Или је Есмарк у потпуности фаворизован или смо остали ускраћени за информацију да се разговарало и са осталима. С обзиром да власти воле да саопштавају само добре вести, ако су разговори били неуспешни, то није био разлог да останемо ускраћени макар за информацију да је разговора било.

У том случају бисмо могли да закључимо да је Влада заиста учнила све да подстакне што већу конкуренцију за Железару и да је јавно изјашњавање за Есмарк практично изјашњавање за јединог кандидата, на конкурсу за који се унапред знало да ће проћи без „озбиљне“ конкуренције. То би се могло тумачити као популистичко инсистирање на чињеници да Влада жели „озбиљног“ партнера а не шпекуланте. Тумачити, али не и оправдати, јер се шпекуланти не дестимулишу изјавама, већ условима конкурса (годишњи обим производње, промет, вишегодишње обавезе према фабрици, радницима и сл).

Овако, без транспарентности, односно информација са ким се све преговарало и разговарало, и без конкуренције, остаје горак укус као приликом прве приватизације Сартида. Уговор о продаји, за који се надамо да ће бити јаван, показаће да ли су у међувремену научене неке лекције.


Извор: Транспарентност Србија

Оставите коментар

Оставите коментар на Транспарентност Србија о тендеру за железару

* Обавезна поља