Ustav-SrbijeБЕОГРАД – Српска напредна странка се противи евентуалном укидању преамбуле Устава Србије посвећене Косову, речено је Данасу у тој странци. „Ако би дошло до промене Устава, СНС не би дозволила да буде угрожен територијални интегритет Србије у оквирима данашњег устава. Дакле, да поновимо, територијални интегритет у оквирима актуелног устава. Ми не бисмо укинули преамбулу о Косову“, изјавио је за Данас Верољуб Арсић, члан Главног одбора СНС.

Он је истакао да су напредњаци већ поднели неколико иницијатива за промену Устава. „На првом месту, залажемо се за смањење броја народних посланика, али за сада нисмо дошли на одобравање других политичких странака. Сматрамо да тренутни устав није савршен, али да је најбољи од увођења вишестраначја у Србији“, закључио је Верољуб Арсић.

Бојан Костреш, заменик председника ЛСВ, у изјави за наш лист оцењује да, на пример, у априлу 2012. године никада не би помислио да би СНС прихватила и потписала Бриселски споразум с Приштином, а „видите шта се десило, они су то учинили много ефикасније него што смо могли да замислимо да би учинила претходна влада“.

„Да је ЛСВ приоритет промена највишег правног акта државе није новина. Подсетићу вас да смо ми, поред ЛДП, били једини за бојкот уставног референдума 2006. године. Подсетићу вас, такође, да тај референдум једино у Војводини није прошао“, рекао је Костреш.

ЛСВ је у време доношења актуелног устава упозоравала да он није дугорочно одржив. „Били смо против актуелног устава из низа разлога, међу којима су најважнији они који се односе на одредбе да је Србија држава српског народа и осталих, потом да су домаћи закони изнад међународних. Сматрамо, такође, да је потребна драматична рационализација дефинисања положаја Косова. И, на крају, ту је питање аутономије Војводине. Седам одсто буџета Војводини је најобичнија превара, а Устав доводи Војводину у парализу и немогућност да конзумира уставне надлежности“, истакао је Костреш.

Потпредседник ДСС Слободан Самарџић сматра да је проблем што се Данас уопште бави овом темом. „И ова Данасова анкета је у циљу пропаганде за промену Устава. То су директиве са Запада и из ЕУ јер они хоће, након Косова, да нам узму и Војводину и јужну Србију. Шта је следеће?!“, категоричан је Самарџић у изјави за наш лист.

Потпредседник странке Војислава Коштунице верује да се у Србији „ствара медијска атмосфера која треба да убеди наше грађане да је све зрело да се Устав мења“. „Ми треба да пристанемо на атмосферу окупираности. Уставне промене уопште нису неопходне зарад европских интеграција. Устав има све уставне одредбе из области међународних уговора и односа који омогућавају нормалне преговоре са ЕУ. Ништа им више не треба, никакве европске клаузуле и слично. То се ради тек када се уђе у ЕУ“, закључио је Слободан Самарџић.

Дан државности

Дан државности, који се обележава сутра, 15. фебруара, слави се на Сретење у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, кад је у Орашцу почела борба за ослобођење од петовековног робовања под Турцима. Истог датума, на Сретење, 1835. године, кнез Милош Обреновић прогласио је први српски устав. Овај датум је узет као почетак стварања модерне српске државе и као национални празник се слави од 2001. године.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Данас анкетира о промени Устава

* Обавезна поља