dragan-tomic-univerzal-banka_660x330БЕОГРАД – Полиција привела председника Извршног одбора „Универзал банке“ Драгана Томића, иначе посланика СНС-а и члана Главног одбора те странке.

Народна банка Србије утврдила је да је у претходном периоду финансијско стање Универзал банке знатно погоршало, да је она доспела у стање критичне поткапитализованости, као и да је угрожена њена ликвидност и континуитет пословања.

Томић се терети да је незаконито и без адекватног покрића одобравао вишемилионске кредите компанијама „Фармаком МБ” из Шапца, „Интеркомерц” и „Беохемија”, што је оштетило државу за 85 милиона евра.

Наиме, према писању београдских листова, Универзал банка је од 25. априла до 30. септембра 2013. одлуком Извршног одбора одобрила 122 зајма без позитивног мишљења Одељења за оцену бонитета, односно дужницима чији су рачуни често били у блокади.

Након именовања Томића за председника Извршног одбора банке пуштен је 81 кредит.

Отако је Томић преузео управљање банком ИО је одобрио 647,6 милијарди динара клијентима од којих се очекује наплата тек мањег дела потраживања, а највише новца у 2013. одобрено је ИТМ групи (227,6 милиона динара), „Индустрокомерцу (1,8 милиона евра), „Земуникум Реал Естате” (1,615 милиона евра) и „Медиленсу” (600.000 евра)…

Председник ИО Универзал банке Драган Томић некадашњи је председник Окружног одбора Српске напредне странке у Шапцу, који је правничку каријеру почео у Општинском суду у том граду, пишу медији.

Обављао је дужност директора Републичке управе јавних прихода Шапца, а за посланика је изабран на децембарским изборима 2000.

У првом постпетооктобарском сазиву, заједно са Браниславом Ивковићем напустио је Социјалистичку партију Србије.

Био је и заменик председника посланичке групе „Социјалистичка народна странка – Народни блок – генерал Небојша Павковић”.

Томићу одређено задржавање до 48 сати

БЕОГРАД– Београдска полиција одредила је вечерас задржавање до 48 сати председнику Извршног одбора Универзал банке и посланику СНС Драгану Томићу.

„Одређено је задржавање до 48 сати за Д.Т. и још четири особе”, речено је Танјугу у Министарству унутрашњих послова.

Вучић: Партијске књижице неће никог заштитити

БЕОГРАД – Вицепремијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је власт успела да заустави државни криминал и да ће морати да одговарају сви који су у то уплетени а „партијске књижице их неће заштитити”.

Вучић је рекао да је власт успела да заустави државни криминал и навео да је јутрос добио податке о случају Универзал банке.

Он је напоменуо да су поред Универзал банке постојале још три – Агробанка, Привредна банка и Развојна банка Војводине у којима су се кредити узимали без икаквих обезбеђења а новац је одлазио на различите странке укључујући странке а да се притом ништа није ни правило, ни производило.

Губитак од те четири фирме је милијарду евра, прецизирао је Вучић.

Како је рекао, и његове партијске колеге које су уплетене у ове случајеве мораће да одговарају и „у томе нема никакве филозофије, партијске књижице их неће заштитити”.

„Урадили смо оно што је најгоре за оне који су на власти али добро је за државу. Србија мора да постане нормална земља са здравом привредом”, поручио је Вучић.

Адвокат: Томић дао исказ, не очекујем наставак истраге

БЕОГРАД – Пуномоћник председника ИО Универзал банке Драгана Томића адвокат Миљкан Карличић изјавио је данас да је Томић добровољно отишао у полицију где је демантовао све наводе тужилаштва у вези са случајем Универзал банке, додавши да против свог клијента не очекује наставак истраге.

Карличић је у изјави за Радио Београд 1, поводом саслушања Томића осумњиченог да је одобравањем кредита без покрића довео до пропасти Универзал банке, истакао да његов клијент није приведен, већ да је добровољно у пратњи адвоката и сина, јутрос око 11.30 сати, дошао у Полицијску управу за град Београд где је дао исказ.

„Исказ је дао веома детаљно и опширно. Ни на једно питање није одбио да пружи одговор, нити се позвао на посланички имунитет”, рекао је Карличић.

Он је појаснио да је Томић „енергично одбио” оптужбе за кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица, односно да је од априла до августа 2013. појединим фирмама, утичући на запослене у кредитном бироу, одобрио кредит.

„Томић је то енергично одбио и његов исказ је с те стране правно перфектан. Правнички верујем да нема никаквих основа за даљи наставак поступка и истраге према Томићу. Све остало су дневна политика и предизборне игре”, оценио је Карличић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Полицијски притвор Драгану Томићу

* Обавезна поља