sveti-savaБЕОГРАД – Српска православна црква (СПЦ) данас слави Дан Светог Саве (Савиндан) којим се обележава успомена на Светог Саву, српског просветитеља и првог српског архиепископа из 13. века.

Празник Светог Саве један је од највећих храмовних и породичних празника, светкују га многе занатлије, а проглашен је и за школску славу.

За време бивше СФРЈ Свети Сава се није службено славио, јер је тај празник укинут одлуком комунистичких власти 1945. године. У школе је поново враћен 1990. године.

У школама тај дан је радни, али ненаставни дан.

Као школска слава обележава се у школама у Србији и Републици Српској.

Свети Сава (по рођењу Растко Немањић) био је рашки племић из владарске породице Немањића, утицајни дипломата и први српски просветитељ и архиепископ аутокефалне српске жичке архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник.

Умро је 27. јануара 1236. у Трнову (Бугарска) и тај дан је црква установила као празник којим се обележава успомена на његов живот и дело.

Почетком 19. века спевана је позната Химна Светом Сави.

Многе врсте занатлија из Србије су га сматрале својим патроном и узимале његов дан за еснафску славу.himna

У београдској општини Врачар, на месту где се верује да су по налогу Синан-паше спаљене његове мошти 1594. године, подигнут је храм посвећен Светом Сави у знак захвалности за све што је урадио за свој народ и цркву.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Данас је Свети Сава

* Обавезна поља