vesna-pesicБЕОГРАД – Српска напредна странка је једна врло незрела странка, незрели су људи који су у тој странци, јер тако олако препуштају једном човеку да одлучује о свему. Говоре јавно о њему да је он најпаметнији, да све зна, како види много више од њих.

Ту је, дакле, реч о једном страшном егоцентризму и сталном скретању пажње на то шта ће њихов господар да каже. Непрекидно зидају мит о њему. Онда, вишемесечно одуговлачење – кад ће Вучић да каже да ли ће бити избора или не. То је инфантилност, а од инфатилности у политици не можемо бог зна шта да очекујемо – оцењује у разговору за Данас социолошкиња Весна Пешић.

Наша саговорница указује на то да СНС није најавила нову, другачију политику, „па су ови избори чиста рачуница, да се партијски другови још више разбашкаре, да се настави борба за моћ, а да све заправо остане по старом“.

Како коментаришете разлоге за расписивање ванредних избора?

– Разлози за те изборе су познати од самог почетка. Александар Вучић је био незадовољан што није он премијер. Говорио је, међутим, да без избора неће да заузме ту позицију, јер је то сматрао незгодним. Тако је коалиција и направљена, јер да Ивици Дачићу није понуђено премијерско место, до те коалиције не би ни дошло. Нервоза због тога што Вучић није премијер треба да се оконча и да он постане први човек Владе. Сад чујете како они његови инфантилци добацују – ми ћемо коначно имати нашег премијера. Ово што он каже да се некаква воља народа проверава, то је за политичко обданиште, то је неозбиљно. Погледајте врло негативну популарност француског председника Оланда, па тамо никоме живом не пада на памет да, док му не истекне рок, проверава некакву вољу народа.

Говори се о потреби убрзања реформи и социјалистима као кочничарима?

– Није ту реч ни о каквим реформама. Њих ни до сада нико није спречавао да спроводе реформе. Економске реформе су доживеле апсолутни колапс. Ту нема никаквих резултата. Економска ситуација је сваког дана све гора и они нису успели да зауставе тај тренд надоле, него се то све више и више урушава. Стварно не знам на које они то реформе мисле, осим овога што је министар привреде Саша Радуловић покушавао. Заслуге за успешан дијалог с Косовом и за Бриселски споразума припадају Дачићу, а напредњаци се сада ките туђим перјем.

Како оцењујете понашање мањих странака, да ниједна неће да базира своју политику на критици СНС, већ да хоће да уђу у власт с њима?

– То су, по мени, углавном странке које имају по један одсто подршке. Оне желе да преживе јер је то једини извор њихових прихода. Да остану у некаквој жижи, иду са листе на листу, да би остали у игри, примали паре и не радили ништа.

Какве ће бити последице по јавни интерес ако додатно ојача концентрација Вучићеве моћи?

– Не мора да буде тако, уколико грађани погледају реалности у очи и виде да је то једна инфантилна групација од које не можемо ништа добро да очекујемо. Мислим да грађани треба да се организују и гласају за опозицију. Другим речима, за ДС као највећу странку. То је једини начин да се обузда та једна власт која ничему не води. То је мој предлог, ја други начин не видим, осим оног да другу страну, страну власти, јачамо. Срећом, Главни одбор ДС је одлучио да одбаци политику Бориса Тадића и Микија Ракића и позицију да иду са Вучићем, што би уништило сваку опозицију.

Мислите да ДС има шансе на изборима? Зашто би грађани гласали за њих?

– То је шанса за консолидацију и да се припреми терен за следеће изборе. Да вам кажем, Вучић ће пре да спали Београд него што би дозволио да Ђилас победи. Они имају сву могућу предност на изборима, контролишу готово све медије. Ипак, можда неће моћи толико да покраду уколико се значајан број грађана покрене и оснажи ДС. Не вреде нам мале и нове странке, које су се показале да не могу да расту. ДС има ту шансу и зато сматрам да би требало ојачати ту другу страну. То је политичко правило – нема другог начина ако хоћеш да промениш власт.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Весна Пешић – Вучић ће пре да спали Београд …

* Обавезна поља