vucic-reformeБЕОГРАД — Потребне су брже реформе, а то можемо с чистим мандатом, каже Александар Вучић. Он демантује написе у појединим медијима да је већ договорено ко чини нову Владу.

Подсетимо, Председништво СНС једногласно је подржало Вучићев предлог о расписивању ванредних парламентарних избора.

„Кључни мотив за ову одлуку је што већ дуго времена говоримо о атмосфери у друштву, опозиција говори да нисмо добро радили… Потребне су брже реформе, можемо то са новим, пуним мандатом“, рекао је лидер СНС и први потпредседник Владе Србије гостујући у Утиску недеље на ТВ Б92.

На питање да ли ће следећи пут доћи у емисију као премијер, рекао је да то зависи од грађана Србије. На констатацију да су се у јавности појавиле спекулације да је већ договорено ко ће бити у новој Влади Србије и да ће у њој поново бити СПС, с тим што ће он (Вучић) заузети место премијера, рекао је да то није истина. „Није истина да смо се било шта договорили, нити ћу договорити било шта док се избори не заврше…“

На грађанима је да одлуче да ли желе брже поромене, или су незадовољни овим што смо урадили, рекао је Вучић. На питање да ли је премијер Дачић лоше обављао посао премијера, рекао је да то никако не може да каже.

„Неки кажу да желимо више власти… Како више власти, кад сте говорили о диктатури у Србији?“, каже лидер СНС.

„Не можете да владате у Србији и да било шта урадите без чистих резултата… Пред нама су, после свега што смо урадили, тешке реформе… Ако људи желе да слушају лепе приче, у реду, нека гласају за другог“, каже лидер напредњака.

„То сам рекао и јуче: следи мучна и тешка кампања, јер ће се сви ујединити у борби против нас, и не мислим да је све извесно“, рекао је на питање да ли је победа СНС извесна.

Рекао је да не верује у истраживања која показују да СНС има 45 одсто подршке грађана, али ни у приче да су сва истраживања намештена.

Вучић каже да је са својим коалиционим партнерима постигао неке историјске резултате, и да неће говорити лоше о њима. Он је додао и да има проблема у сопственом кабинету, међу својим људима и у странци.

На питање како се одлучио за изборе, када је донедавно говорио да постоје други приоритети, каже да је сачекао да прође прва међувладина конференција у Бриселу, и да је након тога тек почао да размишља да ли нешто избори могу да укоче:

„Дуго сам размишљао о томе да ли заустављамо неке важне процесе, разговарао сам са представницима ММФ, Светске банке, са људима који учествују у преговорима са Приштином, због Поглавља 35″, рекао је и додао да је оцењено да нема препрека.

Рекао је и да ММФ долази у фебруару у Србију, да је прихватио да они дођу пре финиша кампање како би покушали да закључимо споразум. Мислим да је то важно за земљу и да ће додатно обезбедити финансијску и инвестициону сигурност“, казао је Вучић.

„Преломио сам пре свега због атмосфере у којој сам видео да је дошло до засићења, код грађана наших и у Влади“, рекао је први потпредседник Владе Србије.

Нема проблема у Влади, рекао је Вучић, несугласица је било и пре годину дана, али нисмо тада расписали изборе, каже Вучић.

„Потребна је нова снага“, каже Вучић. „Почела су оспоравања у опозицији, говоре немате легитимитет…“, рекао је лидер СНС истичући да ће бити лакше да изађу са програмом са чистим мандатом.

На питање да ли СПС кочи борбу против корупције и криминала, он каже да ту борбу нико не може да кочи, али и да је Ружићева изјава о Ђурићу, тог дана кад је Ђурић приведен, била проблематична.

Вучић је министру Ружићу тада, подсећамо, поручио да може да иде из Владе, уколико му се не свиђа шта ради држава.

„Мислим да нисам ништа погрешио, био сам чак благ и обазрив“, рекао је Вучић напоменувши да су били заједно у Бриселу, и да се Ружићу није извинио, јер мисли да није било потребе за тим.

На питање да ли је разговарао са министром привреде Сашом Радуловићем о његовој оставци, рекао је да се оставка десила у тренутку кад је Влада пала. „Па, сви су министри у оставци…Кад сам могао са њим да разговарам ова два дана“, каже Вучић.

„Мислим да је унео неке потребне новине, мислим да је имао добрих идеја, мислим да је неке ствари поставио на добре ноге“, рекао је о министру Радуловићу.

Коментаришући зашто закони о приватизацији, стечају, раду нису донети, рекао је:

„Закон о раду није ушао у процедуру, он је у форми нацрта, није у форми предлога, није прошао ни Владу“.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Мандат за брже реформе

* Обавезна поља