Predrag-ĆeranićХојт Брајан Ји, замјеник помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања, огласио се поводом иницијативе о спровођењу референдума поруком да су Сједињене Државе „против свих потеза, међу којима је и планирани референдум у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ, којима се крше Дејтонски споразум и Устав БиХ“.

Званичник Стејт департмента је запретио и кажњавањем оних који буду кршили Дејтонски споразум. С обзиром на то да се из Републике Српске упорно указује на повреде Дејтона и тражи стриктно поштовање слова Дејтонског споразума и повратак Дејтоном гарантованих надлежности, порука Хојта Брајана Јија делује охрабрујуће и заштитнички. Значи, нема рушења ни ревизије Дејтона поводом његове двадесетогодишнице, што се у делу јавности већ најављује.

Како онда схватити ставове амбасадорке Кормак, која је у ауторској колумни оценила да је у БиХ потребна уставна реформа, тврдећи да је у разговору са творцима Дејтонског споразума добила и потврду да никад није било планирано да 20 година од рата на снази буде првобитна верзија тог споразума? Да ли амбасадорка Кормак и Хојт Брајан Ји представљају исту земљу? Да ли се ради о истој Америци или постоје две – једна гарант Дејтонског споразума и друга која га преко ОХР упорно разграђује?

Зато би било добро од Хојта Брајана Јија затражити објашњење ко све крши Дејтон и шта овај споразум не допушта. Међутим, Ји ће вероватно посетити БиХ, дати изјаве и поделити задатке. Да ли ће Република Српска и даље бити дежурни кривац за све тешкоће у БиХ? Хоће ли председник Додик бити оптужен и за тешко политичко-економско стање у Федерацији БиХ? Да ли ће од председника Додика заменик помоћника државног секретара тражити исто што и помоћница државног секретара Викторија Нуланд од македонског премијера Груевског – превремене изборе (са локалним) наредне године и учешће опозиције у власти до избора? Све су прилике да ће Груевски победити на изборима чак и под условима које је договорио са Нуландовом. Недавна истраживања указују на то да би се исто могло догодити и у Српској – убедљива побједа Милорада Додика и његовог СНСД. И како даље?

bosna-vehabije02

Тема која ће сигурно имати значајно место јесте реформска агенда. Али да ли је она спроводива у БиХ, хоће ли решити економске проблеме, да ли ће подстаћи економски раст? Кључно питање у БиХ гласи да ли конститутивни народи могу постићи консензус о томе у каквој држави желе да живе. Српска се одавно определила за Дејтон, а Федерација? Да ли је још актуелна карта о пет регија БиХ? Је ли то кршење Дејтона?

Хојт Брајан Ји је уједно поручио да је горући проблем у БиХ борба против терориста и да су суштинска опасност по БиХ насилни екстремизам и уточишта Исламске државе у земљи. Амбасадорова порука гласи: имате преча посла од референдума, бавите се тероризмом! Да ли ће о том питању бити постигнут консензус у БиХ? Или нас, судећи по неефикасним истрагама и обнављаним судским процесима, дискурс о тероризму поново баца у вртлог референдумског питања о раду Суда и Тужилаштва БиХ?


Извор: Пресс РС

Оставите коментар

Оставите коментар на Дејтон, референдум и тероризам

* Обавезна поља