devenportБЕОГРАД —  Србија је много урадила што се тиче закона, у 2015. треба да дође до примене. ЕУ наставља да помаже у санацији последица мајских поплава, каже Мајкл Давенпорт.

Похвале и оптимизам стизале су Србији поводом њене посвећености циљевима на путу ка евроинтеграцијама. Шта су обавезе Србије и шта Европа очекује у Кажипрсту на ТВ Б92 је говорио шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

„Мислим да је Србија много урадила током 2014. Реч је пре свега о томе да је дошло до усвајања нових закона, акционих планова… Сада, у овој новој години мислим да пре свега треба да дође до примене, на пример нових закона који се тичу реструктурирања и приватизације јавних предузећа, примена акционог плана за борбу против корупције, а и онога што се тиче медијских закона“.

Кључна ће бити улога локалних самоуправа у примени тих закона, али и што се тиче политике европских интеграција, додао је Давенпорт.

Говорећи о поглављима, и о томе да ниједно није отворено, рекао је да за преговоре који су почели у јануару „може да се каже да иду мање-више по распореду“. Он је оценио да је и у том сегменту постигнут напредак, а да сматра да ће се тај део процеса завршити у марту.

„Увек су у жижи била поглавља која се тичу владавине права, борбе против корупције, она за фундаментална права… Још увек Влада ради у том правцу и битно је да се усредсредимо на ове области“, рекао је.

На констатацију да је, према оцени Транспаренсија, Србија пала у односу на прошлу годину кад је у питању борба против корупције, Давенпорт каже:

„У нашем извештају о напретку Србије на путу ка Европи, ми смо тврдили да је Србија створила неки нови законодавни оквир, и пре свега организациони оквир за ефикаснију борбу против корупције, али није то доста и не може да дође до резулатата преко ноћи… Потребни су сигурно нови закон за Агенцију за борбу против корупције, да би она могла да се ефикасније бори са тим проблемом, још треба да се укључи и Савет за борбу против корупције, који је државно тело, које може да даје савете Влади у борби против корупције… Ово је тек почетак дугог процеса“.

Упитан да ли следе неки нови услови из Брисела по питању Косова, каже да је и Јоханес Хан, комесар ЕУ за регионалну политику, навео да њих неће бити.

„Пре свега је реч о томе да се настави дијалог и процес имплементације споразума од априла 2013. То (Бриселски споразум) је био наравно велики помак, али имплементација тог споразума је још већи помак… Није дошло до застоја у том процесу, али није дошло ни до напретка који бисмо ми желели да видимо…“

Највећи изазов у овом тренутку је да дође до прве рунде и следећих корака у имплементацији, наводи Давенпорт.

„Нема нових услова, то је рекао јасно и Јоханес Хан… Реч је ипак о свеобухвантој нормализацији односа између Косова и Србије током идућег периода… То је оно о чему говори, на пример, Европски савет“.

На питање да ли ће бити ограничења за донације из ЕУ, која је Србији много помогла у санацији поплавом захваћених подручја, каже:

„ЕУ је највећи партнер Србије не само у вези са борбом против последица мајских поплава, већ и у свакој области: да ли је реч о заштити животне средине и енергетици… Подсетићу, 500 000 000 евра је ЕУ уложила у енергетски сектор у Србији.. ЕУ ће наставити са овом сарадњом, јер је она веома потребна, не само Србији него и ЕУ.. Ако желимо да Србија буде спремна за чланство, та сарадња треба да буде ефикаснија“.

Дошло је до обнове и изградње више од 1000 приватних кућа, навео је Давенпорт, говорећи о донацијама ЕУ за угрожене поплавама.

„Ми смо задовољни тиме што је кроз европске фондове дошло до реконструкције више од 30 школа, и током ове године ћемо наставити са пружањем помоћи… Само, фокусираћемо се на превентивне мере“, закључио је Давенпорт.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Девенпорт о условима и обавезама Србије

* Обавезна поља