SartidБЕОГРАД – Рок да сви заинтересовани инвеститори доставе Србији понуду за куповину смедеревске железаре истиче за два дана. Детаљи ће бити познати на Бадњи дан, 6. јануара, када ће бити отворене понуде. Иако је познато да је око 11 инвеститора заинтересовано за српску челичану, за најозбиљнијег кандидата слови америчка „Есмарк стил група“, са чијим представницима је, у више наврата, преговарао и врх власти.

По окончању тендера, нови власник ће, куповином удела од 80,01 одсто Железаре, практично постати стратешки партнер Србије, која ће задржати власништво над остатком капитала. Тендером је нови купац условљен да до краја 2016. покрене производњу у високој пећи два у смедеревској фабрици, која ће радити са најмање 50 одсто капацитета. Услов је, такође, да стретешки партнер истовремено одржава пуну производњу прве високе пећи.

Премијер Србије, Александар Вучић, више пута је истицао велики значај српске челичане, не само за очување укупно 10.000 радних места у Железари и у фирмама које са њом сарађују.

„Допринос „Железаре Смедерево“ буџету Србије је већи од један одсто“, истакао је недавно Вучић.

„Када ради, Железара доноси повећање бруто домаћег производа од 0,6 одсто, а индиректно и више од 1,2 процента.“

И амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби, сматра да је понуда „Есмарка“ за „Железару Смедрево“ – најбоља. Према његовим сазнањима, ова америчка компаија вољна је да отвори и другу високу пећ, што би требало да значи задржавање постојећих и отварање нових радних места. Питање продаје челика, пак, ипак остаје.

Одлуку о приватизацији „Железаре Смедерево“, моделом стретешког партнерства путем докапитализације и методом јавног прикупљања понуда, донела је Влада Србије. Одлучено је да државни повериоци отпишу дуг Железари, са стањем на дан 31. децембар 2013, под условом успешног окончања докапитализације. Према подацима из тендера, вредност новчаног капитала Железаре је 16,7 милијарди динара, док је неновчани капитал око 2,7 милијарди динара.

Право учешћа на тендеру имају инвеститори чији је годишњи приход у последње три године био најмање 300 милиона долара.

Први покушај продаје

Од када је држава преузела Железару од „Ју ес стила“, први тендер за продају расписан је априла 2012. године. Продаја је била неуспешна јер се на позив јавио једино руски „Уралвагонзавод“, али без обавезујуће понуде.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Железара опет Американцима?!

* Обавезна поља