aleksis-cipras(6)Драги Грци,

Већ шест месеци влада Грчке води борбу у условима невиђеног економског гушења за имплементацију мандата који сте нам дали 25. јануара.

Мандат, на основу чега смо преговарали са нашим партнерима, је требало да означи крај мерама штедње и омогући повратак просперитета и социјалне правде нашој земљи.

То је био мандат за одрживи споразум који би поштовао и демократију и заједничка европска правила и који би водио коначном изласку из кризе.

Кроз овај период преговора, од нас је тражено да имплементирамо споразуме које су претходне владе закључиле Меморандумом, иако их је народ Грчке категорички осудио на скорашњим изборима.

Ипак, ни једног момента, нисмо помишљали на предају, односно на издају вашег поверења.

После пет месеци тешких преговора, наши партнери су прекјуче, нажалост, на састанку Еврогрупе издали ултиматум грчкој демократији и грчком народу.

Ултиматум је противан оснивачким принципима и вредностима ЕУ, вредностима нашег заједничког европског пројекта.

Тражили су од грчке владе да прихвати предлог који који ставља нови неодрживи терет на народ Грчке и подрива опоравак грчке економије и друштва, предлог који не само продужава стање несигурности већ и додатно појачава друштвене неједнакости.

Предлог институција (ЕУ) укључује: мере које воде до даље дерегулације тржишта рада, смањење пензија, даље смањење плата у јавном сектору и повећање ПДВ-а на храну и туризам, док елиминише пореске олакшице за грчка острва.

Ови предлози, који директно нарушавају европска основна и социјална права на рад, једнакост и достојанство, показују да циљ неких партнера и институција није одржив и обострано користан споразум већ понижење целокупног грчког народа.

Ови предлози најпре указују на одлучност ММФ-а у спровођењу оштрих и казнених мера штедње и чине потребу да водеће европске силе уграбе прилику и покажу иницијативу која би довела до коначног решавања кризе грчког јавног дуга, кризе која утиче и на друге европске земље и која прети самој будућности евроинтеграција, актуелнијом него икад.

Драги Грци,

Управо сада на нашим раменима стоји историјска одговорност према борбама и жртвама народа Грчке за консолидацију демократије и суверенитета. Наша одговорност према будућности наше земље.

И ова одговорност од нас захтева да одговоримо на ултиматум на бази суверене воље народа Грчке.

Малопре сам, на састанку кабинета, предложио организацију референдума, како би народ грчке био у могућности да одлучи на суверен начин. Предлог је једногласно усвојен.

Сутра ће се, одржати ванредна седница парламента како би ратификовао предлог кабинета о референдуму следеће недеље, 5. јула, по питању прихватања или одбијања предлога институција (ЕУ).

Већ сам о својој одлуци информисао председника Француске, канцеларку Немачке и председника ЕЦБ, сутрадан ће формално бити тражено од европских лидера и институција да тренутни програм (отплате дуга) одложе за пар дана, како би народ Грчке могао да одлучи, без притисака и уцена, како је предвиђено уставом наше земље и демократском традицијом Европе.

Драги Грци,

На уцене ултиматума који од нас тражи да прихватимо строгу и деградирајућу штедњу без краја и без икаквог изгледа за социјални и економски опоравак, ја од вас тражим да одговорите на суверен и поносан начин, како заповеда историја народа Грчке.

grcka-siriza-1

На ауторитаризам и грубу штедњу, ми ћемо одговорити демократијом, смирено и одлучно. Грчка, колевка демократије, ће послати одјекујући демократски одговор Европи и свету. Ја сам лично одлучан да поштујем исход ваше демократске одлуке, каква год она била.

И ја сам апсолутно сигуран да ће ваша одлука одати почаст историји наше земље и да ће послати поруку достојанства свету. У овим критичним тренутцима се морамо сетити да је Европа заједничка кућа народа. Да у Европи нема власника и гостију.

Грчка јесте и биће саставни део Европе и Европа је саставни део Грчке, али без демократије Европа ће бити Европа без индентитета и без компаса. Позивам вас све да изразите национално јединство и прибраност коко би донели исправне одлуке.

За нас, за будуће генерације, за историју Грка!

За суверенитет и достојанство нашег народа!


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Ципрасово обраћање грчком народу!

* Обавезна поља