sasa radulovic aloБЕОГРАД – Бивши министар привреде Србије Саша Радуловић изјавио је да нема пријаве против бившег министра Млађана Динкића у случају Агенције за промоцију страних улагања и извоза (СИЕПА), али додаје да би било прилично невероватно да Динкић није био упознат са дешавањима у тој Агенцији, да није имао системе контроле и да је био „слеп пред тим“.

– Фиктивни уговори су само мањи део кривичних пријава које смо поднели у случају СИЕПА. Остале пријаве односе се на рекетирање инвеститора, лажне фактуре и слично, а уз документацију, Тужилаштву смо поднели и изјаве неких садашњих и бивших запослених у СИЕПИ, као и самих инвеститора – рекао је Радуловић за НИН.

Према речима Радуловића, неки од запослених у СИЕПИ сведочили су да је услов добијања посла у овој агенцији био тај да део плате ставе у благајну, чија намена није била позната, а све се бележило у посебној бележници.

– Тужилаштву смо доставили и мејл преписку челника СИЕПЕ и челника тадашњег Министарства финансија и привреде где се види да се намештају уговори, да се трошкови журке за запослене у СИЕПА фактуришу као конвенције и слично – објаснио је он.

– Пронашли смо и уговоре СИЕПА са оф шор компанијама у власништву људи блиских политичким странкама – рекао је Радуловић, али је одбио да прецизира о којим људима и странкама се ради.

– Тужилаштву смо предали и изјаве неких привредника којима је тражен рекет од 30 одсто када су конкурисали за средства код СИЕПА – додао је Радуловић.

Иако објашњава да надлежни органи тек треба да утврде где се одливао новац из Агенције, Радуловић је напоменуо да је „логично претпоставити да је ишао за финансирање Г 17, касније УРС“.

Радуловић сумња и да ће уговор Јата са Етихадом икада бити објављен, јер би се видело колико је штетан по Србију.

Недељник НИН пише и да би четворо ухапшених функционера СИЕПА могло до краја недеље да се нађе на слободи, јер због постојања писаних трагова и докумената искази сведока су мање важни, а тиме је и утицај на њих такорећи небитан.


Извор: ФоНет, НИН

Оставите коментар

Оставите коментар на Динкић је морао да зна за СИЕПА

* Обавезна поља