VucicpritisakБЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да Србији нико до сада није поставио признање независности Косова као услов за чланство у ЕУ и навео да је то питање у овом тренутку немогуће питање за Србију. „Ја не могу да говорим о томе шта би било кад би било”, казао је Вучић за „Дојче веле” одговарајући на питање да ли ће у једном тренутку признати независност Косова ако је то услов за учлањење у ЕУ.

Он је навео да до 2017. или 2018. године сигурно нико неће да поставља то питање, јер је за Србију то ствар о којој не може да се разговара.

Он је додао да ће вероватно после следећих избора 2017. или 2018. године неко други бити на власти у Србији: „Али, мислим да нико ни тада неће пристати да прихвати формално независно Косово. Ми схватамо реалност и знамо да у Глоговцу, Србици или у Пећи, сем Гораждевца, нема Срба, ми ту не можемо да пободемо српску заставу. Ми живимо у реалности, али и Албанци треба да сагледају реалност на северу Косова и у неким другим деловима. Због тога смо ту да разговарамо.”

Поводом појединих ставова да би заједница српских општина која треба да буде формирана на основу Бриселског споразума могла да буде увод у поделу Косова, Вучић је казао да мисли да о подели нико није говорио.

Он је изразио спремност да као будући премијер предводи српску делегацију у преговорима с Приштином у Бриселу, али и навео да треба видети на ком нивоу треба да се наставе ти разговори.

Вучић је рекао да треба до краја спровести Бриселски споразум постигнут прошлог априла и да мисли да Србија тај посао ради на коректан начин: „Наравно, ми имамо и унутрашње проблеме, пошто уставни закон мора да се усклади са Уставом у вези са аутономијом како не би Уставни суд доносио одлуке о томе да то није у складу са Уставом”.

Упитан да ли је спреман да се због помирења албанског и српског народа извини због злочина које су Срби починили на Косову, Вучић је навео да не мисли да је питање извињења или некаквих личних односа било коме важно. „Мислим да је битно да они који су починили злочине за то и одговарају”, казао је Вучић.

———————————————————–

Нова влада као бајерн

Треба направити владу која ће да функционише као тим, која можда не мора да има Месија и Ћавија, него владу као Бајерн који има изванредан тим. Он има одличне појединце, тешко да су звезде тог калибра Рибери и Крос, али као што видите играју боље. Настојаћу да се избегне феудализација министарства. Хоћу да знам шта се дешава у сваком министарству. Хоћу да Министарство финансија зна за сваки трошак који прави министарство спорта или културе или неко други.

———————————————————–

Амбијент за инвестиције

Наша је намера да у кратком року креирамо неупоредиво повољнији законски амбијент за улагања у нашу земљу за иностране и за домаће инвеститоре. У том смислу припремамо део програма за период од 1. јуна 2014. до 1. јуна 2016. са подстицајним пакетима који морају да буду најбољи у региону да бисмо привукли људе да инвестирају у нашу земљу, јер зашто би дошли у Србију ако немају повољније услове него у другим земљама.

———————————————————–

Не терајте нас да будемо непријатељи Русије

Србија има само једну жељу и једну молбу за европске савезнике: не терајте нас да будемо руски непријатељи. Мислим да је то веома фер и веома поштен приступ. За Србију то није нимало једноставно питање, јер они који данас штите територијални интегритет Украјине, згазили су територијални интегритет Србије.

Са друге стране, Србија ће поштовати међународноправне норме и поштовати територијални интегритет свих чланица Уједињених нација. Али, што је уосталом рекла и канцеларка Немачке Ангела Меркел, Србија не може да уведе санкције Руској Федерацији.

Србија не жели непријатељство са Русијом и западне силе би требало то да поштују. Ви знате због чега треба да поштују. Због историјског искуства, због става Русије 1999, и поводом неких других ранијих криза, зна се како и са које смо стране имали подршку. Ту су и неке друге ствари из историје. Па зато, извините, Србија није на страни Русије или неког другог.

Србија се понаша одговорно у међународним оквирима, а њен пут је европски пу


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић за Дојче веле

* Обавезна поља