Antikorupcijska-liga-dinkic-1БЕОГРАД – Антикорупцијска лига Балкан саопштила је данас да поседује додатне доказе који се воде као државна тајна, а указују на учешће некадашњег министра финансија Млађана Динкића у прању српског новца с тајних рачуна на Кипру и неправилности у случају компаније Мобтел.

Те доказе Антикоруцијска лига је већ предочила полицији, а вечерас ће их проследити и специјалном тужиоцу за организовани криминал Миљку Радисављевићу.

Како је на конференцији за новинаре казао новинар-истраживач Домагој Маргетић, након што је компанија Мобтел одузета породици Карић, Млађан Динкић признаје оф-шор компанији Мартина Шлафа 30 одсто удела у том предузећу.

Одмах после тога, формира се компанија Моби63 у којој 30 одсто има Шлафова оф-шор компанија, а 70 одсто Влада Србије.

Капитал те компаније се процењује на 132 милиона евра, а одмах потом Динкић потписује уговор о откупу тих 30 одсто за пола милијарде евра.

Маргетић је рекао да су сви докази предочени и аустријским истражитељима у афери „Хипо” и да су и они дошли до истих закључака.

Новац из Србије је преко кипарских оф-шор компанија кроз фиктивне инвестиције, преко Хипо групе, завршавао у Србији, рекао је он.

Маргетић је додао да финансијске трансакције нису вођене само на тај начин већ и да траг води ка бизнисмену Милану Беку и његовим компанијама.

Професор Факултета за безбедност Дарко Трифуновић рекао је да су сви докази предочени председнику Томиславу Николићу од кога је Антикорупцијска лига добила пуну подршку.

„Рекао нам је (Николић): ‘Децо, ако имате доказе, слободно их изнесите’. Први пут сам осетио да постоји држава”, рекао је Трифуновић.

Према његовим речима, Николић је о свему обавестио првог потпредседника владе Александра Вучића, али се не зна какав је био његов одговор.

„Позивамо првог потпредседника владе, који важи за хероја у борби против корупције, да реагује. Како је могуће да четири саветника првог потпредседника владе, а од тога се сви могу довести у везу са нестанком кипарских пара”, навео је Трифуновић и указао на Франка Фратинија, Алфреда Гузенбауера, Доминика Строс-Кана и Млађана Динкића.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Динкић учествовао у прању новца

* Обавезна поља