doris pakСРБИЈА – Три етничке групе у БиХ ни у чему не могу да постигну споразум и ситуација у тој земљи је врло лоша, влада „потпуни неред и хаос“, оценила је Дорис Пак.

Посланица у Европском парламенту задужена за БиХ је упозорила да још нема договора о спровођењу међународне пресуде „Сејдић-Финци“, којом треба да се укине национална дискриминација у изборном законодавству, и да без тога наредни избори у БиХ неће бити прихваћени.

На Комитету за спољне послове ЕП, Пак, која је аутор предлога резолуције о БиХ, навела је да се ништа није променило и да је хтела да преда исти документ који је поднела у мају ове године, пренео је Дневни аваз.

Она је казала и да је међународна заједница наметнула БиХ Устав, током мировних преговора у Дејтону, али да тај устав не осигурава функционисање државе и да мора да се мења. ЕУ од БиХ тражи промену Устава, а очигледно је да политичари те земље нису у стању да направе такав искорак, оценила је Пак.

„Не поштују се одлуке судова, корупција је ушла у све поре живота, не зна се ни колико БиХ има министара, али зна се да они једни другима подмећу ноге…“, описала је ситуацију у тој земљи.

Истакла је да водећи политичари у БиХ не желе неопходне реформе, и подржала намеру Европске комисије да се ускрати помоћ из ИПА фондова, „јер не можемо да допустимо да новац завршава у џеповима политичара уместо да се утроши за пројекте“.

Политички лидери водећих партија у БиХ већ месецима покушавају, уз посредовање ЕУ, да постигну компримис, пре свега о спровођењу пресуде „Сејдић-Финци“, али за сада без успеха.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дорис Пак – У БиХ је неопходна промена Устава

* Обавезна поља