Ivan-MrkićБЕОГРАД – Министарство спољних послова упозорило је све земље у којима Србија има дипломатска представништва на серију нацистичких инцидената у Хрватској. У дипломатском документу налази се листа свих антисрпских испада, од скидања двојезичних табли у Вуковару, до напада на српски конзулат у Ријеци и усташког поздрава “За дом спремни”, који је на фудбалској утакмици узвикивао хрватски репрезентативац Јосип Шимунић.

Српско министарство дипломатије на овај корак се одлучило само две недеље након што је послало протестну ноту Загребу због разбијања ћириличних табли у Вуковару. Осим тог инцидента, побројани су и описани сви антисрпски изгреди у Хрватској, а према неким информацијама има их 14. У том документу упозорава се и да учесталост таквих инцидената представља озбиљан разлог за забринутост, као и да шири страх међу Србима у Хрватској.

Министар Иван Мркић потврдио је да је направљен регистар свих ружних догађаја у Хрватској, као и да је у виду листе послат скоро свим земљама света.

– Након тога је уследило обиље реакција и наравно да се нико не може сагласити са таквим понашањем. Србија је у сталном контакту са хрватском владом, која и сама покушава да се у свету не профилише са таквим догађајима – испричао је Мркић.

Поводом оптужби да је положај српске заједнице у Хрватској погоршан, у Министарству спољних послова Хрватске за Хину су рекли да су антисрпски инциденти у тој држави изолована појава, а не правило.

Хрватски амбасадор у Београду Гордан Маркотић није желео за “Блиц” да коментарише допломатску ноту Србије. Ипак, он подсећа да су највиши хрватски званичници оштро осудили повике “За дом спремни”, да су у неким случајевима реаговала и правосудна тела, и додаје да се и он не само као хрватски амбасадор у Београду, већ и као човек, у целости придружује тој осуди.

– У Београду заиста нисам имао никаквих неугодности. Једина ситуација када сам осетио нелагоду била је опет на стадиону, када су се за време фудбалске утакмице палиле хрватске заставе. Та догађања не могу угрозити одличне односе наших држава. То је једно од питања које захтева одлучну акцију свих влада, али и међусобну сарадњу надлежних државних тела, без чега овај проблем не може бити решен – наводи Маркотић.

Хрватска књижевница Ведрана Рудан примећује да нацискандирања на стадионима нису “све чешћа”, “јер “Хрвати” дижу руку на усташки поздрав, како би рекао покојни Туђман, “откако имамо Хрватску”.

– Ово “Хрвати” сам ставила под наводнике јер та урлања немају баш никакве везе ни са мном, ни са било ким нормалним у овој земљи. Узрок таквим скандирањима је то што младима у Хрватској нико није рекао шта је била НДХ – навела је Руданова.

Она даје и рецепт како да се такве ствари спрече:

– Да сам ја Неко, брзо бих решила проблем. Ретардираном фудбалеру који је позвао гледаоце на усташки поклич доживотно бих забранила да шутира лопту, а хрватској репрезентацији да оде на Светско првенство. Након тога млади би сами кренули да истражују шта је то била НДХ.

Оставите коментар

Оставите коментар на МСП објавио документ о усташким испадима у Хрватској

* Обавезна поља