Izjave za medije Vesne Pusic i Edite TahiriДиректор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, „извинио се за илегални улазак на Косово“. Срби који немају личне карте „државе Косово“ треба што пре да их узму. Овако је косовска влада укратко описала резултате двадесеточасовних разговора делегације Београда и Приштине у Бриселу, потврдвши истовремено да су две делегације постигле споразум о узајамном признавању сертификата за превоз гаса и нафте (АДР).

Закључено је и да се нови састанак по питању српских личних карата одржи у најкраћем могућем року, додају из косовске владе. Претходно су београдски медији потврдили такође да је постигнут споразум о АДР серитифкатима, те да је питање личних карата „решено“, позивајући се на изјаву директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, не прецизирајући, међутим, о каквом се решењу и ради. Ђурић је истакао да су у Бриселу постигнути „важни договори за наш народ на КиМ-у“.

Из ове владе наводе да је постизањем споразума о међусобном признавању АДР сертификата „Србија признала Косово у области транспорта опасних материја“, подсећајући да је споразум постигнут након 8 месеци преговора, а у складу са споразумом из 2011. о „слободној трговини и принципима ЦЕФТА-е“ и Конвенцијом УН-а о АДР сертификатима и међународним стандардима.

„Наведени споразум ступиће на снагу 25. априла 2016. године и његову имплементацију гарантује ЕУ као посредник у Бриселу. Делегација Владе Косова потврдила је да ће на дан ступања споразума на снагу бити укинуте мере реципроцитета изречене од стране Владе Републике Косово,“ додаје се у саопштењу.

Из косовске владе додају да је током јучерашњих разговора косовска министарка за дијалог, Едита Тахири, изразила и „забринутост у вези са провокативном изборном кампањом српских званичника током боравка на Косову“, позвавши ЕУ да „јасно дефинише стандарде у духу нормализације, а у циљу спречавања деструктивних појава и злоупотреба споразум о нормализацији“.

„У том контексту, ЕУ је захтевала да стране буду предане духу нормализације и након извињења од стране господина Марка Ђурића, због илегалног уласка на Косово, стране су се обавезале да поштују споразум о међусобним посетама званичника и стриктно поштују дух нормализације односа између две земље,“ саопштено је, такође.

На састанку је разговарано и о „питању улаза/излаза на Косово са илегалним личним картама издатим од стране паралелних структура“, за шта је Тахири нагласила да су мере забране предузете у децембру прошле године, а сада и од 18. априла „како би српски грађани Косова добили личне карте Републике Косово“.

„Овом приликом је рекла да је велики део косовских Срба добило идентификационе карте Косова и да још има оних који их нису добили, тако да је потребно да их узму што пре. ЕУ је затражила додатно транзиционо време како би се решио овај проблем што пре, као што је то урађено за АДР сертификате. Одлучено је да се наредни састанак одржи у најкраћем могућем року,“ додаје се у саопштењу.

Разговори Београда и Приштине уследили су након најаве Приштине да ће од 18. априла, ступити на снагу одлука да се свим лицима, која поседују српске личне карте градова са Косова и Метохије – забрани улазак на КиМ, као и излазак са КиМ-а, која се 18. априла, ипак, није спроводила, али и забране уласка на Косово Марку Ђурићу, те“реципрочних мера“ против Србије по питању АДР сертификат.


Извор: КосСев

Оставите коментар

Оставите коментар на Тахири – Србија признала Косово у области транспорта опасних материја

* Обавезна поља