hilari-klinton-atomska-bombaПентагон је дуго крио да се америчке атомске бомбе налазе по складиштима Холандије. Али осим Холандије, тактичке нуклеарне „играчке“  би могле уз највећу поверљивост да се складиште и у Белгији, Немачкој, Италији – уз  аеродроме на којима су базиране ВВС САД. Нуклеарно наоружање може да се избацује са бомбардера, између осталог и са Ф-35. Због тога је он и конструисан. Из складишта се бомбе са нуклеарним филом извлаче, поново мере  и – јуриш на противника.

Недавно је национална управа за нуклеарну безбедност САД дала сагласност за прелазак на инжењерски стадијум производње модернизоване верзије атомске бомбе В61-12. Планирано је да се модернизована верзија  бојеве главе  произведе за  2 године и да се затим пусти у серијску производњу. У ту сврху је већ издвојено осам милијарди долара.

Од скора бомбардери САД  и земаља  НАТО-а  и на њима „нуклеарни производи“ могу да се окаче за 1 до 2 сата, почели су да раде уз „борбено дежурство“ у базама Золнај код Шаулаја и Емери код Талина. То значи да уз руске границе стално дежурају авиони који могу да носе и нуклеарне бомбе, са новим репним управљањем стражњих крила. Просечна тежина једне такве „играчке“ је 320 килограма. Њена специфичност је у томе да се време експлозије може одређивати у зависности од тога где до експлозије треба да дође: над земљом, на земљи или дубоко под земљом. Американци су усавршили и систем промене деловања у зависности од тога да ли се ради о живој сили, бомбардовању градова, подземних бункера, ракетних бунара. Бомба, и то је новина, може да се додатно подешава у зависности од снаге експлозије – од 10 килотона до 340.  6.августа 1945 године бачен је „Малиш“ („Дечкић“) снаге 1 килотон. Тада је он усмртио 150 хиљада Јапанаца. Следећи, „Дебељко“, са еквивалентом од 21 килотоне који је избачен 7.августа исте године на Нагасаки усмртио је одмах 80 хиљада људи. Сада у Европи САД имају 400 „измењених“ В61. Њима се за сат – два може усмртити  неколико милиона људи. Али Пентагон и Белу кућу то не брине. Американци се тренутно баве „клаћењем“ старих резерви муниције. Они модернизацију бомби проглашавају за „етичку“. По њиховом мишљењу, сразмере последица су најмање уколико није неопходна прецизност. Отворена је нова нуклеарна сезона САД у Европи. На реду је обнова и усавршавање међуконтиненталних и балистичких ракета.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Диригована атомска бомба

* Обавезна поља