resetnjikov-riaСтејт Департмент коментарише састанак „Велике двадесеторице“ о Сирији и каже да су преговори пропали и практично све ово нема смисла. А наш Министар спољних послова је рекао да, упркос чињеници да нема слагања по многим тачкама, преговори се настављају. У чему је тајна, ако је има ?

— Тајне има. Она је у томе да ми делујемо у смислу налажења решења за сиријски проблем. Мислим да Сједињене државе стварно нису усмерене ка тражењу решења; тачније, јесу усмерене, али само на решавање својих интереса. Интерес им је један – збацивање с власти Асадове владе и, по свему судећи, подела Сирије на три-четири територијалне целине, које ће они звати независним државама. И, веома је тешко наћи компромис са њима, неко заједничко решење. Наше позиве на борбу против Даеша и ектремиста они чују, али је то супротно њиховим циљевима.

Зашто ми не бисмо били задовољни поделом Сирије на више држава?

— Нас уопште не задовољава линија Сједињених држава по којој праве хаос свуда по свету. Стварање четири државе од Сирије корак је ка, како се често каже, контролисаном или полуконтролисаном хаосу у коме је, како то виде Сједињене државе, лакше управљати светом. Свака држава која јача своју независност изнервира Сједињене државе. Њима је неопходно поробљавање малих држава. У том смислу им Сирија, која је имала самосталну улогу на Блиском итоку, није нужна. Сирија је, као независна држава, тражила подршку од Русије, неко време од Турске, али не и од Сједињених држава. Зато су Сједињене државе створиле ланац полу-држава, полу-колонија, полу-протектората, као што су Либија и Македонија – „завади па владај“. Но, након Сирије, следећа би могла да буде Турска. Ако у Сириији постоји курдска територија, сунитска територија, шиитска територија, следећи корак је Турска. По свему судећи, Сједињене државе планирају поделу Турске. Због тога је и Ердоган напет; и, не толико у време пуча – и пре тога је био напет. Али, пуч је показао да може бити речи и о подели Турске. До поделе Ирака је фактички и дошло – не практично. Либија је подељена. Са Египтом није успело, али и даље се предузимају кораци. Затим Кавказ… То за нас није корисно – то је зона нестабилности око наше територије.

Садашњи хладни пријем Барака Обаме у Кини, а и других чланова америчког руководства раније, не може се приписати некој врсти грешке. Грешке су, у организацији оваквих догађаја као што је самит Г20, неприхватљиве, нарочито у кључним питањима као што је протокол и доношење мердевина.

— Такве грешке су у Кини недопустиве. Такве грешке подлежу казнама. Мислим да је то био кинески одговор Обами и његовом коментару да ће Кина “морати мање да маше сабљом према југу”. Наравно да Кинези овакву прилику нису могли да пропусте. Доношење мердевина је било у истом стилу у коме и став кинеског руководства. Није то била никаква грешка, што је показао и шеф кинеског протокола. На коментар америчке службенице “ово је наш председник и наш авион” он је одговорио: “Ово је наша земља и наш аеродром.” То, “наша земља” говори о томе да је све било с предумишљајем. И мислим да би било одговорно да председнику земље, када иде у посету било којој земљи, не буду дозвољене било какве оштре изјаве. Али Американци не знају за границе, а и етика им је слабо развијена. Они сматрају да су велика држава и да могу давати било какве коментаре. Мада су у последње време почели да добијају и одговоре на такве каприце.

Али све ово је почело да се догађа у последње две-три године. Раније су се сви само клањали господару.

— Није то толико због тога што је Обама слабић и још одлази са власти. С једне стране, Сједињене државе слабе, са друге стране поремећај тог Нобеловог лауреата за мир, који је спровео неколико преврата, убистава итд, достигао је највишу тачку. Поред тога, Кина, Русија и друге земље јачају своје позиције на међународној сцени, развија се БРИКС. То рађа наду, код малих и средњих држава, да се појавио још неки пол, савез држава, а не само Сједињене државе. И, тај пол привлачи. Зато су неке земље и постале храбрије. Мислим да ћемо доћи и до тог тренутка када ће и Бугарска да, том полу, држи палчеве у џепу.


Извор: Катехон

Оставите коментар

Оставите коментар на Решетњиков о пријему Обаме у Кини

* Обавезна поља