hrvatska-ulazak-eu-proslavaХрватска влада послала је Европској комисији и Арбитражном суду за гранични спор са Словенијом писмо с појединостима везаном за аферу „арбитража“, сазнају хрватски медији у Министарству спољних и европских послова.

Како преноси Хина, скандал је избио у среду кад су хрватски медији објавили транскрипте који показују да су се словеначки судија при Арбитражном суду и словеначка дипломатска представница договарали о изношењу аргумената и лобирању код других судија у поступку о граници између Словеније и Хрватске.

Члан Арбитражног суда Јернеј Соколец и опуномоћена представница за праћење арбитраже Симона Дреник у међувремену су дали оставке, а суд је након тога објавио да ће наставити поступак кад се попуни његово место.

У хрватској влади сматрају да је то формалан, „технички“ одговор на ситуацију кад суд остане без једног арбитра, а да није проговорио о суштини проблема, преноси Хина.

Стога су јуче послали писмо у којем образлажу најновије догадјаје, заједно са свим линковима на спорне снимке и транскриптима разговора словеначких званичника.

Хрватска сматра да би Арбитражни суд требало сам да се распусти јер је због скандала словеначке стране толико компромитован да се његова одлука не може прихватити као законита.

У Банским дворима кажу да суд има „кратак рок за деловање“ и одговор очекују пре ванредне седнице Хрватског сабора коју су затражили влада и неколико парламентарних странака, наводи Хина.

Европска комисија посредовала је у постизању Арбитражног споразума између Хрватске и Словеније 2009. којим су деблокирани хрватски приступни преговори, подсећа Хина.

У међувремену, словеначки премијер Миро Церар је након затвореног састанка с лидерима политичких странака, изјавио да ће Словенија у предвиђеном 15-дневном року именовати новог националног судију у арбитражни суд.

Након што је ранији словеначки судија Јернеј Секолец због познате афере одступио, арбитражни суд позвао је Словенију да именује новог, пренела је Хина.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Хрватско писмо ЕК о афери „Арбитража“

* Обавезна поља