putin dodik 1Три дана пред заказани референдум у Републици Српској, Милорад Додик, политички лидер званичне Бањалуке, срешће се у Москви са председником Русије Владимиром Путином – потврђено је „Новостима“ у дипломатским изворима.

На сусрету који се већ увелико припрема за 22. септембар, како се очекује, главна тема ће бити баш референдум о Дану РС, а према нашим информацијама, први човек Кремља могао би да пружи недвосмислену подршку праву грађана Српске на изјашњавање.

Руска Федерација се и на састанку Савета за имплементацију мира у Босни и Херцеговини (ПИК) јасно оградила од одлуке западних амбасадора да позову Бањалуку да одустане од референдума.

За званичну Москву, преносе наши извори, и порука ПИК била је једна врста политичког притиска на РС, од које се једино траже уступци током политичке кризе која је месецима потреса.

На сусрету Путина и Додика биће речи и о односима на Балкану, чвршћим међусобним односима Руске Федерације и Српске, као и о продубљивању политичке и економске сарадње.

Састанак је потврђен и из Путиновог кабинета, што је открио Душко Петровић, шеф представништва РС у Москви:

– Реч је о састанку у оквиру редовних консултација о разним темама. Председник Додик ће се током посете састати и са руским привредницима и инвеститорима.

putin dodik foto vestОДБРАНА ИНТЕРЕСА

Додик је данас, током разговора са амбасадором Грчке у БиХ Георгиосом Илиопоулосом, поручио да циљ референдума о Дану Републике није изазивање било каквог сукоба, већ да је реч о одбрани основних интереса Српске:

– У миру ће 25. септембра бити одржан референдум. Извршене су све припреме за његово спровођење. Српска подржава европски пут БиХ, али инсистира да на том путу буде јасно видљива.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик код Путина пред референдум

* Обавезна поља